Indonesië

Met zo´n 17.500 eilanden is Indonesië de grootste archipel ter wereld. Het land heeft een rijke cultuur en een uiteenlopend klimaat dat voor prachtige uitzichten zorgt. Tel daar de vriendelijke mensen en heerlijke tropische temperaturen bij op en je snapt waarom het een geliefde bestemming is voor vele backpackers, wereldreizigers en vakantiegangers.

Algemene informatie

Indonesië heeft zoveel bezienswaardigheden dat het bijna teveel is om op te noemen. De Bromo-vulkaan, het tropische regenwoud van Sumatra, de vele tempels op Bali en de Prambanan-tempels zijn enkele voorbeelden. Omdat het land zo groot en uitgestrekt is, gelden er drie verschillende tijdzones. In de winter is het daar, afhankelijk van je precieze locatie, zes, zeven of acht uur later. Indonesië heeft geen zomertijd, dus dan wordt het verschil met de Nederlandse tijd kleiner en kan er één uur van het tijdsverschil worden afgetrokken.

Klimaat

Omdat Indonesië dichtbij de evenaar ligt, zijn er geen seizoenen. Het is er het hele jaar lekker warm. Wel er is een verschil tussen natte en droge moesson, waarbij de natte moesson van oktober tot en met april duurt en de droge van mei tot en met september. Je kunt daarom het beste tijdens de periode van mei tot en met september naar Indonesië afreizen. Op de Molukken gelden de moessons trouwens precies andersom.

Praktische zaken en documenten

Om naar Indonesië te reizen heb je geen visum nodig als je niet langer dan 30 dagen daar verblijft. Je krijgt dan een inreisstempel in je paspoort. Let er wel op dat je paspoort bij vertrek uit Indonesië nog minimaal zes maanden geldig is. Of je je visum van tevoren moet aanvragen, ligt dus aan de lengte van je verblijf. Een toeristenvisum van 30 dagen kun je bij aankomst in Indonesië aanvragen. Een visum voor een verblijf van 60 dagen vraag je voor je vertrek aan bij de Indonesische ambassade in Den Haag.

Er worden in Indonesië vele talen gesproken, waarvan de meest gangbare Bahasa Indonesia is. Met Engels kun je je meestal goed verstaanbaar maken.

Betalen doe je in Indonesië met de Roepie. Eén Euro staat ongeveer gelijk aan 15.000 Roepie. Indonesië is in vergelijking tot Nederland een goedkoop land. Bovendien is gebruikelijk om af te dingen, waardoor je nog goedkoper uit zal zijn. Oriënteer je van tevoren even op de gemiddelde prijs voor bijvoorbeeld een taxirit, zodat je weet waar je op moet richten en niet enorm wordt opgelicht. Maar houd bij het afdingen ook in het achterhoofd dat Indonesië een land is waar veel armoede heerst en de economische situatie niet al te best is.

Reisverzekering

Sluit een goede reisverzekering af, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Een reisverzekering vergoed ook een eventuele repatriëring. Andere kosten die worden vergoed indien nodig zijn:

  • Schade of verlies van bagage. Een lange vlucht met veel overstappen brengt natuurlijk ook extra risico´s met zich mee
  • Gebruikmaken van spoedeisende hulp
  • Schade aan je accomodatie

Moeite met het kiezen van de juiste reisverzekering? Kijk nu bij de reisverzekeringen vergelijker.

Aanvullende verzekering

Hoewel een reisverzekering veel dekt, zijn er nog een aantal voorbeelden van situaties waar je toch echt een aanvullende reisverzekering nodig zult hebben:

  • Omdat Indonesië buiten Europa ligt, heb je in de meeste gevallen een aanvullende werelddekking nodig
  • Dekking voor pechhulp en vervangend vervoer, voor als je gehuurde auto het in het regenwoud van Sumatra het begeeft
  • Als je lekker gaat bergbeklimmen of op een andere manier een actieve sport wilt beoefenen kun je je verzekeren voor ongevallen
  • Als je onverwachts terug moet naar Nederland komt een annuleringsverzekering goed van pas

Gezondheid

Pas op voor de muggen in Indonesië, er komt malaria, dengue en mogelijk ook Japanse encefalitis voor. Om een muggenbeet te voorkomen, en daarmee mogelijk een nare besmetting, kun je het beste een goede antimuggenspray gebruiken, beschermende kleren dragen en onder een muskietennet slapen. Gebeten door een zoogdier? Zoek direct een dokter, want in Indonesië komt hondsdolheid voor. Daarnaast is het verstandig om geen kraanwater en verse melk te drinken.

Vaccinaties

Om je goed voor te bereiden op je reis naar Indonesië, zul je een aantal vaccinaties moeten halen. De volgende vaccinaties zijn raadzaam. Voor een actueel en persoonlijk advies, kun je terecht bij je eigen huisarts of gezondheidscentrum.

  • Hepatitus A
  • DTP
  • Buiktyfus

Daarnaast geldt een advies voor de volgende inentingen als je van plan bent langer dan drie maanden te blijven.

  • Hepatitus B
  • Rabiës
  • Tuberculose

Je kunt ook malariapillen meenemen als je naar één van de risicogebieden gaat. Check van tevoren even of jouw locatie tot deze risiogebieden behoort. Krijg je tijdens of na je reis koortsverschijnselen? Neem contact op met een arts.

Naar Indonesië reizen

Indonesië ligt zo ongeveer aan de andere kant van de wereld. De meest logische optie is dus vliegen. Je bent algauw twintig uur onderweg, want veel vluchten hebben minstens één overstap. Eenmaal daar kun je je op talloze manier vervoeren, van een gehuurde scooter tot de trein en de veerboot.

Veiligheid

Het Indonesische verkeer is druk en chaotisch. Er zijn wel regels, maar niemand houdt zich er echt aan, dus rijden in één van de Indonesische steden kan nog een hele uitdaging zijn. Let dus goed op als je zelf rijdt. Of laat je rijden, het huren van een auto met chauffeur is daar namelijk erg gebruikelijk. Sowieso gelden er voor het huren van een auto in Indonesië een aantal voorwaarden. Zo moet je 23 jaar of ouder zijn en tenminste één jaar je rijbewijs bezitten. Soms is de minimumleeftijd 25 jaar, of is je verzekering duurder als je deze leeftijd nog niet bereikt hebt.

Voor een aantal bestemmingen in de provincie Papau geldt een negatief reisadvies. Het is daar sinds september 2011 regelmatig onrustig. Een reis naar Puncak Jaya of Timika wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden.

Moeder Natuur zorgt in Indonesië voor adembenemende uitzichten, maar ze kan ook gevaar opleveren. In Indonesië komen aardbevingen, cyclonen en overstromingen voor. Ook zijn er veel vulkanen die mogelijk kunnen uitbarsten. Om op de hoogte te blijven kun je het beste het lokale nieuws volgen. De autoriteiten waarschuwen op tijd en zo voorkom je dat je gevaar loopt.

Drink in Indonesië nooit arak. Dit is een zelfgestookte rijstwijn, die vaak met methanol wordt aangelengd en dus zeer gevaarlijk is.

Indonesische cultuur en gebruiken

Een groot land als Indonesië kent verschillende culturele en religieuze gebruiken, waar je als reiziger rekening mee moet houden. Zo heeft het land de grootste moslimbevolking, maar ook het christendom, hindoeïsme en boeddisme zijn vertegenwoordigd in dit veelzijdige land. Daarnaast is de bevolking ook nog eens erg multicultureel, waarbij elke cultuur haar eigen gebruiken en gewoontes heeft. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen, zetten we de belangrijkste en opvallendste even voor je op een rij.

Indonesiërs zijn beleefde en beheersde mensen. Ze zullen je dan ook altijd met een glimlach begroeten, waardoor je je al snel welkom voelt. In hun cultuur is respect voor de medemens heel belangrijk, en het uiten van heftige emoties als boosheid en ongenoegen is absoluut ongeoorloofd. Voor een directe Nederlander nogal verwarrend, omdat ´ja´ ook lang niet altijd ja betekent, maar meer een beleefdheidsvorm is. Sterker nog, de Indonesische taal kent wel 12 woorden met de betekenis ´ja´, waarmee eigenlijk nee bedoeld wordt.

Zowel Moslims als Hindoes gebruiken nooit hun linkerhand voor eten, handen schudden of het aanbieden van cadeautjes. Deze hand is onrein en wordt, je raad het al, enkel gebruikt voor het afvegen van de billen. Ben je linkshandig, let dan goed op, want zelfs iets aanwijzen met links is een no go in Indonesië.

Indonesiërs wijzen dingen aan met hun duim, gebruik hiervoor dus niet één van je andere vingers. Ook het aanraken van iemands hoofd wordt niet gewaardeerd, omdat in het hoofd de ziel leeft en deze als heilig wordt beschouwd. Plaats je handen niet op je heupen als je met iemand praat. Dat is net zo onbeleefd als bij ons met je handen in je zakken staan tijdens een gesprek.

Houd ook rekening met je kleding, vooral in religieuze gebouwen wordt het niet op prijs gesteld als je met blote schouders en bovenbenen rondloopt. Ook is het op veel plekken gebruikelijk om je schoenen uit te doen. Zulke plekken zijn gemakkelijk te herkennen aan een verzameling slippers en schoenen voor de deur.

Tips

  • In sommige gevallen word je geacht fooi te geven. Dit hoeft niet veel te zijn, rond bij taxichauffeurs bijvoorbeeld af naar de volgende 500 Roepie
  • Voor het wisselen van geld kun je in Indonesië vaak alleen ´s ochtends terecht
  • Houd rekening met de jaarlijkse Ramadán. Als deze net is afgelopen zijn alle accomodaties snel volgeboekt

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.