Zelf regelen

Een eigen vakantie regelen is leuk: je bent niet afhankelijk van een reisorganisatie en je kunt je vakantie helemaal zelf inrichten. De fijnste vlucht, het mooiste accommodatie en de leukste activiteiten. Helaas komt er, wanneer je zelf je vakantie gaat regelen, waarschijnlijk meer bij kijken dan je had gedacht. Daarnaast is het belangrijk aan je reisverzekering te denken!

Wanneer je je vakantie laat regelen door een reisorganisatie wordt vrijwel alles voor je geregeld. Zo regelt de reisverzekering bijvoorbeeld je vlucht en je accommodatie. Ook regelt een reisorganisatie vaak een goede reis- en annuleringsverzekering voor je. Wanneer je zelf je reis regelt ben je echter wel veel vrijer in je keuzes. Je kunt alles afstemmen op je eigen wensen. De tips voor een goede voorbereiding voor het zelf regelen van je reis en reisverzekering, vind je op deze pagina.

Reisverzekering zelf regelen

Als je zelf besluit je reis te regelen, is het belangrijk dat je goede verzekeringen afsluit. Gelukkig duurt het afsluiten van een reisverzekering slechts 5 minuten. Een handig overzicht vind je op de pagina reisverzekeringen vergelijken.

Bij iedere reis is het van belang dat je een goede verzekering hebt. Wanneer je bijvoorbeeld op autovakantie gaat en je autopech hebt, kunnen de kosten voor het vervoeren van je auto hoog oplopen. Wanneer je een goede reisverzekering hebt, kunnen deze kosten gedekt worden. Zelfs bij een bezoek aan een grote stad, is het belangrijk dat je een goede reisverzekering hebt. Veel grote steden staan bijvoorbeeld bekend om de zakkenrollers. Bijvoorbeeld in de populaire stad Barcelona worden er gemiddeld 85 zakken gerold per dag! Wanneer je een reisverzekering hebt afgesloten, kun je de gestolen voorwerpen vergoed krijgen. Niet alleen ben je verzekerd voor gestolen spullen, maar ook voor schade aan spullen of het verliezen ervan.

In het basispakket van je zorgverzekering worden zorgkosten gedekt tegen Nederlands tarief. Het zou zo maar kunnen dat je ziek wordt tijdens je reis of je een ongeluk krijgt. Dan is een bezoek aan een dokter of ziekenhuis hoogstwaarschijnlijk nodig. De tarieven voor zorg kunnen in het buitenland echter veel hoger liggen: voor dit deel van de kosten dien je dan zelf op te draaien. Gelukkig kunnen deze (soms extreme) onverwachte kosten gedekt worden door de reisverzekering met de aanvullende dekking medische kosten.

Annuleringsverzekering

Het kan zomaar zijn dat je je vakantie wilt annuleren, omdat bijvoorbeeld je relatie uitgaat, je een nieuwe baan krijgt aangeboden, of een familielid dat overlijdt. Het is al ontzettend vervelend dat je vanwege een onverwachte reden plots niet meer op vakantie kunt, maar ook kan het annuleren van een reis ontzettend veel kosten. In vele gevallen krijg je niets van je kosten terug en heb je voor een vakantie betaald waar je niet van hebt kunnen genieten. Dit is zonde, maar gelukkig wordt dit soms ook gedekt door de reisverzekering. Wanneer dit niet in de standaard dekking van de verzekering valt, kun je het als aanvullende dekking toevoegen.

Lees hier meer over op de pagina annulering en de annuleringsverzekering

Hoe lang ben ik verzekerd?

Hoelang de verzekerde reisduur is, hangt af van de afgesloten reisverzekering en de verzekeraar. Wanneer je minder dan 60 dagen op reis gaat, ben je bij iedere verzekeraar geheel verzekerd. Ga je langer dan 60 dagen op reis, dan dien je mogelijk een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kan door de maximale reisduur bij je huidige reisverzekering te verlengen als aanvullende module. Meer informatie lees je op de pagina verlengde reisduur.

Waar moet ik op letten wanneer ik zelf mijn vakantie regel?

Waar je op moet letten tijdens het regelen van je vakantie, hangt af van wat voor reis je gaat maken. Bij een autovakantie moet je op hele andere dingen letten bij de voorbereiding in vergelijking tot bijvoorbeeld een backpackreis. Waar moet je aan denken bij een vliegvakantie en wat komt er kijken bij een kampeervakantie? Op de pagina checklists vind je een duidelijk overzicht van verschillende soorten reizen en de belangrijke aandachtspunten bij de voorbereiding daarvan.

De reis zelf regelen

Wanneer je zelf je reis boekt kan je ook zelf het vervoersmiddel bepalen. Zowel bij een trip met de auto als het vliegtuig komt er het nodige kijken bij het organiseren hiervan. Wanneer je gaat reizen met de auto moet je bijvoorbeeld goed voorbereid zijn op eventuele autopech en bij een vliegvakantie is het belangrijk aan alle benodigde reisdocumenten te denken. Zowel een autovakantie als een vliegvakantie heeft zijn voordelen. Tijdens een autovakantie ben je erg flexibel en je kunt veel geld besparen doordat je bijvoorbeeld de taxikosten kunt vermijden. Een vliegvakantie heeft het voordeel dat je zelf je vlucht kunt uitzoeken en daarmee geld kunt besparen.

Wanneer je zelf je vlucht los boekt, krijg je veel meer opties dan je bij de reisorganisaties zult krijgen. Er zijn namelijk verschillende vluchtmaatschappijen die niet samenwerken met een reisorganisatie. En tussen deze opties zitten vaak ook goedkopere vluchten. Daarnaast kan het ook slim zijn om de verschillende vluchthavens te bekijken. Wanneer je in het zuiden van Nederland woont, kan een vlucht vanaf Dusseldorf / Niederheinn, Weeze (Duitsland) of Brussel Zaventem/Charleroi (België) qua prijs veel gunstiger zijn.

info_outlineTip: Heb je een leuk hotel en de juiste vlucht uitgekozen? Je kunt dan natuurlijk alsnog checken of er reisorganisaties zijn die deze samenstelling aanbieden. Reisorganisaties bieden in veel gevallen vroegboekkorting en last-minutes deals. Misschien voldoen deze aan jouw wensen!

De accommodatie

Wanneer je zelf je overnachtingen boekt, kan je veel geld besparen. Veel campings, hotels, B&B of appartementjes hebben geen deals met de reisorganisaties. Deze kunnen veel goedkoper zijn dan de accommodaties waar de deals van de reisorganisaties mee worden gesloten.

info_outlineTip: zoek op de kleinschalige campings, hotelletjes en appartementjes. Hier heb je meer kans dat zij niet samenwerken met een reisorganisatie en in veel gevallen goedkoper zullen zijn.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

  • Goedkoopste bovenaan
  • Vergelijken op inhoud en prijs
  • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.