5

Klachten over je reis

Is het hotel dat je geboekt hebt bij aankomst in plaats van ‘landelijk en idyllisch’ eigenlijk meer ‘beschimmeld en vervallen’? Blijkt op de plek van bestemming dat de gereserveerde huurauto ook ‘op vakantie’ is? Of komt de stoom je uit de oren omdat het beloofde saunagedeelte van jouw huisje defect is? Kortom: verloopt de vakantie niet helemaal zoals dat je verwacht had (en waar je voor betaald hebt)? Er zijn een aantal tips en handige zaken die het leed enigszins kunnen verzachten.

info_outlineTip! Ook handig om door te lezen voordat je op reis gaat!

Tijdens het boeken:

Tip 1: Let op waar je jouw reis boekt

Uiteraard ga je er tijdens het boeken van jouw vakantie niet vanuit dat je achteraf moet gaan klagen. Echter is het handig om het zekere voor het onzekere te nemen en een reis af te sluiten bij een organisatie die is aangesloten bij de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Of wanneer je online een reis boekt, een website te kiezen die is aangesloten bij de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie of Thuiswinkel Waarborg. Deze (online) reisorganisaties zijn aangesloten bij verschillende fondsen die garanties bieden voor het laten slagen van jouw vakantie. Daardoor ben je er zeker van dat je bij een betrouwbare organisatie boekt en dat jouw rechten wettelijk gewaarborgd worden.

Tip 2: Documenteer de informatie op basis waarvan jij de reis boekt

Wees er zeker van dat je kunt aantonen op basis van welke informatie jij jouw vakantie hebt geboekt. Denk hierbij aan schriftelijke documentatie in de vorm van printjes, screenshots of foto’s die je maakt met jouw mobiel. Informatie over financiële zaken, de beloofde voorwaarden, de aangeboden voorzieningen en vertrek-, aankomst-, en reistijden zijn goede voorbeelden van informatie waar je zeker van wilt zijn dat deze aan jouw verwachtingen voldoen.

Tip 3: Lees de kleine lettertjes!

Neem de tijd om goed alle voorwaarden door te nemen voordat je over gaat tot de daadwerkelijke boeking.

Tip 4: Wanneer de reisorganisatie een grote verandering wil maken in jouw vakantieplan, heb je het recht om al jouw geld terug te vorderen

Het komt in drukke tijden weleens voor dat een reisorganisatie een fout heeft gemaakt. Dit kan ongevraagde veranderingen in jouw vakantieplannen met zich meebrengen. Denk hierbij aan het omboeken van jouw verblijfplaats of de data van jouw reis. Als je het hier niet mee eens bent, dien je de reisorganisatie een aangetekende brief te versturen. Het is dan de bedoeling om gezamenlijk tot een oplossing te komen, maar wanneer dit niet lukt sta jij in je recht om het bedrag wat je al betaald had voor de reis, terug te vragen.

Voordat je verder leest is het belangrijk dat je een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten wanneer je op reis gaat. Zonder een verzekering heeft klagen weinig zin. Vergelijk & kies de verzekering die het beste bij jou past.

Tijdens de vakantie:

Tip 5: Geneer je niet om een klacht in te dienen

Natuurlijk wil je je vakantie behoeden van zoveel mogelijk negativiteit en heb je helemaal geen zin om te klagen. Onthoud echter dat ook de reisorganisatie jou de service willen bieden die jij van hen verwacht. Zij zijn verplicht om hetgeen dat zij jou aanbieden, ook te leveren. Daarnaast dient de reisorganisatie voor een veilige plek te zorgen. Het bieden van een goede hygiëne in accommodaties is daarom wettelijk verplicht. Kakkerlakken zijn dus uit den boze!

Tip 6: Ga niet achteraf klagen, maar zeg gelijk wanneer iets niet aan jouw verwachtingen voldoet

Het is belangrijk om ten tijde van de teleurstelling, al ter plekke duidelijk te maken dat de situatie niet aan jouw verwachtingen voldoet. Ten eerste omdat de reisorganisatie dan nog de gelegenheid heeft een eventuele oplossing aan te dragen en ten tweede omdat het belangrijk is dat de andere partij kennis heeft van jouw klacht. Achteraf klagen is een beetje ‘mosterd na de maaltijd’ en wordt als minder geloofwaardig bestempeld. Vul dus als het kan vul dan gelijk een klachtenformulier in en licht jouw reisorganisatie in.

Let op: De reisorganisatie is de aan te spreken partij omdat zij jou bepaalde verwachtingen hebben gegeven, waaraan zij moeten voldoen.

Tip 7: Documenteer alles gelijk

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk zaken documenteert. Dit heb je nodig om bij het indienen van de klacht zoveel mogelijk bewijzen aan te leveren die jouw teleurstelling aantonen. Denk hierbij aan het maken van foto’s of video’s, het bewaren van bonnetjes, schriftelijke bewijzen etc.

Tip 8: Ga niet zelf op zoek naar een oplossing

Wanneer je tegen iets aanloopt, is het soms verleidelijk om zelf naar een oplossing te zoeken. Doe dit echter niet. Een reisorganisatie heeft als doel om het jou als klant, zo goed mogelijk naar de zin te maken. Klagen is geoorloofd, helemaal als je bedenkt dat het hier om jouw welverdiende vakantie gaat! Bovendien kan het op eigen houtje op zoek gaan naar een oplossing tot onnodige kosten lijden.

Na de reis:

Tip 9: Dien nogmaals een klacht in bij jouw reisorganisatie

Om jou klacht nog extra kracht bij te zetten en om de reisorganisatie nog eens een herinnering te sturen, is het aan te raden de klacht ongeveer een maand na terugkomst nogmaals in te dienen.

Tip 10: Wanneer je niet tot een oplossing komt met jouw reisorganisatie, kun je de Geschillencommissie inschakelen

Je kunt via de website van De Geschillencommissie jouw klacht indienen . Dit kan alleen als de reisorganisatie waar tegen de klacht is gericht, is aangesloten bij de ANVR.

Tot slot de belangrijkste tip: laat niet je hele reis verpesten door vervelende en onverwachte zaken, maar geniet met volle teugen van jouw vakantie!