Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Scooter huren

Op vakantie kan het heerlijk zijn de omgeving te verkennen op een scooter. Je komt makkelijk in de kleinere straatjes, zit fijn in de buitenlucht en kan wat meer snelheid maken dan op een fiets of te voet. Echter kan diefstal, beschadiging van de scooter, schade aan jezelf of aan derden voorkomen bij het huren van een scooter. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen waarvan het vaak onduidelijk is hoe en door wie deze gedekt worden. Op deze pagina lees je meer over de dekking die je reisverzekering biedt en de mogelijkheid om ter plekke te verzekeren. Ook hoe het zit met de eventuele medische kosten die gemaakt kunnen worden lichten we in dit artikel toe. Tot slot geven we je een aantal tips mee.

Wat dekt mijn reisverzekering?

Als je een scooter huurt en er schade aan de scooter ontstaat door eigen toedoen of dat van derden, wordt er niets vergoed door je reisverzekering. Ook bij een gestolen scooter kun je geen beroep doen op deze verzekering. Een andere optie waarvan er vaak verwacht wordt dat deze alle zaken betreffende aansprakelijkheid dekt, is een aansprakelijkheidsverzekering. Echter dekt ook deze verzekering niets wanneer het om een gehuurd voertuig gaat. Zo worden ook gehuurde fietsen niet gedekt door je reis- of aansprakelijkheidsverzekering. Om verwarring omtrent voorwaarden van je verzekering te voorkomen, is het aan te raden altijd goed de polisvoorwaarden door te lezen.

Ter plekke verzekeren

Aan te raden is om je scooter ter plekke bij de verhuurder te verzekeren. Deze biedt vaak de volgende verzekeringen:

  • WA-verzekering: in veel landen ben je verplicht deze af te sluiten, zodat je gedekt bent wanneer je anderen schade aanricht;
  • Diefstalverzekering;
  • Schadeverzekering.

Bekijk voor het afsluiten van deze verzekeringen nauwkeurig de voorwaarden. De schade die je maakt wordt bijna nooit volledig vergoed en er wordt vaak een eigen risico gevraagd. Als je een scooter huurt, komt het zelden voor dat je allrisk kunt verzekeren. Ook kan het zijn dat je scooter tot slechts een bepaald aantal kilometer buiten het verhuurbedrijf verzekerd is.

Medische kosten

Behalve de schade die een scooter kan oplopen, kun je zelf helaas ook slachtoffer worden van bijvoorbeeld een aanrijding of een nare val. Als je een ongeval krijgt met de scooter waarbij je ernstig letsel oploopt, kun je wél beroep doen op je reisverzekering, mits je een aanvullende medische dekking hebt afgesloten. Spoedeisende hulp wordt standaard vergoed door je Nederlandse zorgverzekering tot aan het Nederlands tarief. Heb je meer hulp nodig of ligt het tarief in het buitenland hoger dan in Nederland? Dan biedt een aanvullende medische dekking naast je reisverzekering uitkomst.

Tips

  • Biedt de verhuurder niet de juiste verzekeringen? Loop geen risico en ga op zoek naar een andere, betrouwbare verhuurder zodat je aan het eind niet voor verrassingen komt te staan;
  • Controleer de scooter voor vertrek goed met de verhuurder, zodat je na afloop niet verantwoordelijk bent voor schade die al aanwezig was;
  • Check het vermogen van de scooter. Met je scooterrijbewijs mag je rijden op een scooter tot 50cc. Wil je op een scooter met meer vermogen rijden? Dan heb je in veel landen officieel een motorrijbewijs nodig. Als je zonder geldig rijbewijs rijdt en er gebeurt iets met jou of de scooter, ben je niet meer verzekerd.