Vakantie met hond
Wanneer je op vakantie gaat, kan het erg gezellig zijn om je trouwe viervoeter mee te nemen. Echter vergt dit wel wat meer voorbereiding en zijn er enkele zaken waar je rekening mee dient te houden. Met deze checklist kun je met een gerust gevoel samen met de hond op vakantie gaan!
1. Check of je hond ook in het buitenland verzekerd is
Wanneer je op vakantie gaat, is het van belang een reisverzekering of een verzekering met Europa- of Werelddekking af te sluiten. Echter is deze verzekering niet altijd geldig voor de hond, dus het is aan te raden dit eerst goed na te gaan. Neem hiervoor telefonisch contact op met je verzekeraar of bekijk de website eens voor meer informatie.
Mocht je huisdier niet meeverzekerd zijn, is het bij veel verzekeringsmaatschappijen mogelijk een extra honden- of huisdierenverzekering af te sluiten. Met deze verzekering krijg je een vergoeding voor de meeste medische kosten, bijvoorbeeld wanneer je met je hond naar de dierenarts moet.
Op de pagina aanvullende dekkingen is een handig overzicht van verdere aanvullende pakketten te vinden.
2. Zorg dat je hond een eigen paspoort heeft
Net zoals wij een geldig paspoort nodig hebben, geldt dit ook voor je hond wanneer deze mee op reis gaat. In dit paspoort staan alle behandelingen en vaccinaties die hij of zij heeft gehad genoteerd. Als je nog niet beschikt over een paspoort voor de hond, kun je deze aanvragen bij de dierenarts.
3. Heeft je hond al een chip?
Sinds 1 april 2013 is het verplicht een hond binnen zeven weken na de geboorte te chippen. Wanneer je met je viervoeter naar het buitenland gaat, is het ongeacht zijn of haar leeftijd, verplicht deze te chippen. Let er op dat dit moet gebeuren voor of op dezelfde dag van de rabiësinenting. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die het zetten van deze chip vergoeden. Controleer dit daarom altijd even bij de maatschappij waar jij bij aangesloten bent.
4. Check of je hond ingeënt is
Denk eraan je hond in te laten enten tegen rabiës (hondsdolheid). Deze inenting moet minimaal drie weken voor vertrek naar het buitenland gegeven zijn en dit kan gedaan worden bij de dierenarts. Voorheen moest de inenting tegen rabiës ieder jaar opnieuw gehaald worden, maar nu is dit afhankelijk van het vaccin. Lees daarom goed de bijsluiter van het vaccin of vraag aan je dierenarts hoe lang de inenting werkzaam blijft.
5. Controleer de regels per vakantieland
Per land kunnen de regels voor het invoeren van honden verschillen. Zo mogen pups onder de drie maanden niet mee naar Frankrijk, mogen honden in Duitsland niet los in de auto en worden bepaalde rassen in onder andere Spanje niet toegelaten. Op de website www.dogsincluded.nl kun je je vakantieland selecteren en zo de (invoer)regels voor jouw vakantieland bekijken.
6. Met welk vervoersmiddel reis je?
Met een hond is het vaak fijner wat dichterbij huis te blijven en leuk om de natuur op te zoeken. Dit kun je prima doen met de auto, camper, caravan of misschien wel op de fiets. Echter kan pech onderweg, diefstal of beschadiging ervoor zorgen dat je vakantie een bittere nasmaak krijgt. Houd er daarom rekening mee dat er een reisverzekering per vervoersmiddel afgesloten kan worden.
Besluit je toch wat verder weg te gaan? Het is mogelijk je hond in een kennel in de cabine of in het bagageruim van het vliegtuig mee te nemen. Ook wanneer je met het vliegtuig reist, dient je viervoeter ingeënt te zijn tegen hondsdolheid en dient hij of zij een paspoort en geldige chip te hebben. Houd er rekening mee dat het niet op alle vliegvelden in het buitenland is toegestaan je hond mee te nemen en alle vliegtuigmaatschappijen verschillende regels hanteren. Ook hebben alle landen verschillende regels betreffende de gezondheidsverklaringen die in het paspoort moeten staan. Het is daarom aan te raden ruim voor vertrek contact op te nemen met zowel de vliegtuigmaatschappij als de ambassade van het land waar je je huisdier mee naar toe wilt nemen.
7. Aansprakelijkheidsverzekering
Tijdens de vakantie kan het zomaar zijn dat je hondje per ongeluk iets kapot maakt of schade aan iemand toebrengt. Een aansprakelijkheidsverzekering is dan geen overbodige luxe. De meeste verzekeraars rekenen je huisdier tot gezinslid en hij of zij is dan ook gratis met jou mee verzekerd. Je aansprakelijkheidsverzekering is geldig in het buitenland, hoewel het kan zijn dat er een maximumbedrag geldt voor bepaalde continenten. Lees daarom altijd goed de polisvoorwaarden van jouw verzekering door.
Na het doorlopen van deze stappen, zijn jij en je hond helemaal voorbereid om op reis te gaan!