Kroatië

Kroatië is met haar bijna 1800 kilometer lange kust en de vele eilanden een absolute aanrader als strandbestemming. Maar je vindt er ook talloze mooie, historische steden en ´s winters kun je er terecht voor een wintersportvakantie op een onontdekte locatie. Of je nou lekker wilt luieren op één van de mooiste stranden uit Europa, de ruige binnenlanden wilt verkennen of meer wilt weten en zien van de Romeinse cultuur, het kleine Europese land is zeker het bezoeken waard.

Klimaat

Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat, vind je in Kroatië een continentaal (noorden en oosten) of een mediterraan klimaat (Adriatische kust). De maanden mei, juni en september zijn ideaal voor een vakantie in Kroatië. In juli en augustus liggen de gemiddelde temperaturen rond de 27 graden en loopt de temperatuur aan de kust al gauw hoog op. Wel kun je rond die tijd naar het binnenland en de bergen, waar het er nog aangenaam koel is door de frisse bergbries.

Praktische informatie

Omdat Kroatië sinds 2013 lid is van de Europese Unie, worden er een groot aantal zaken voor jou als vakantieganger vergemakkelijkt. Dit betekent bijvoorbeeld dat er EU-regels gelden in betrekking tot de douane, je reisdocumenten en verzekeringen. Je kunt dus met je Nederlandse paspoort of identiteitsbewijs naar Kroatië en hebt geen visum nodig.

 • De voertaal in Kroatië is Kroatisch, maar door haar Venetiaanse verleden kun je ook met Italiaans vaak goed uit de voeten. Sommige inwoners spreken ook Engels of Duits
 • Er zijn plannen om op termijn over te gaan op de euro, maar tot dusver moet je in Kroatië betalen met de Kuna
 • Er is geen tijdsverschil met Nederland

Op naar Kroatië!

Kroatië is met een afstand van zo´n 1300 kilometer goed te bereiken met de auto. Noord-Kroatië kan zelfs in een dag worden bereikt, voor andere bestemming zal je ergens moeten overnachten. Je komt op je reis ernaartoe wel tolwegen tegen en in Kroatië zelf betaal je op bijna alle snelwegen tol. Ook handig om te weten is dat voor iedereen onder de 24 jaar standaard een maximumsnelheid van 10 kilometer per uur minder geldt. Waar je op de snelweg normaal 110 kilometer per uur mag, mogen jongeren er 100 kilometer per uur.

Voor een treinreis kun je bijvoorbeeld de nachtrein boeken naar München en daar overstappen op een dagtrein naar je eindbestemming in Kroatië. Je doet er dan een paar dagen over om Kroatië te bereiken. Voordeel van een treinreis is dat je veel van het landschap ziet. Vliegen is een snelle manier om in Kroatië te komen. Er zijn in Kroatië door het hele land vliegvelden en met een kleine twee uur ben al je op je bestemming.Ten slotte kun je in de zomer bij verschillende aanbieders goedkope busreizen boeken waarmee je na een kleine dag reizen al in Kroatië uitstapt.

Veiligheid

Je vakantie in Kroatië is redelijk veilig, maar het gebied heeft wel wat veiligheidsrisico´s. De Joegoslavische Burgeroorlog uit begin jaren ´90 heeft zijn sporen achtergelaten: vooral in de binnenlanden en in de bergen liggen nog veel landmijnen. Daarnaast wordt homoseksualiteit niet overal geaccepteerd in Kroatië. Wees daarom voorzichtig met het uiten van je mening of je geaardheid. Niet onbelangrijk: het alarmnummer in Kroatië is net als in Nederland 112.

Gezondheid

Medische zorg in Kroatië is van goede kwaliteit, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

 • Er wordt geadviseerd om van tevoren een DTP-vaccinatie en een vaccin tegen hepatitis A te halen
 • Van maart tot en met november is de teek actief die tekenencefalitis kan veroorzaken. Het advies is om je te laten inenten als je langer dan vier weken in de bergen of binnenlanden verblijft
 • Twijfel je over het wel of niet halen van bepaalde inentingen? Vraag dan persoonlijk advies aan bij de huisarts of het gezondheidscentrum

Reisverzekering

Sluit een goede reisverzekering af, de kosten voor gezondheidszorg kunnen anders hoog oplopen omdat je Nederlandse zorgverzekeraar altijd uitgaat van Nederlandse tarieven. Bekijk de reisverzekeringen vergelijker. Je reisverzekering dekt bovendien kosten voor de volgende situaties:

 • Schade of verlies van bagage. Je loopt een risico je bagage te verliezen als je naar Kroatië vliegt
 • Beschadiging aan je vakantiehuis of bungalow
 • Als je spoedeisende hulp nodig hebt
 • Je medische kosten, alhoewel dit soms aanvullend is, dus controleer dit goed!

Aanvullende verzekeringen

Kroatië is met haar ruige landschap in de binnenlanden een uitstekende bestemming voor actievelingen. Ook kun je er met de vele kilometers kust goed terecht voor een duikavontuur. Of je nou gaat klimmen of duiken, met een aanvullende verzekering verzeker je je dure uitrusting en de medische kosten als je een ongeluk krijgt.

Wat velen niet weten is dat Kroatië een goede wintersportbestemming is. Ga jij in de wintermaanden lekker skiën of snowboarden in Gorski Kotar, zorg dan dat je verzekerd bent voor eventuele schade.

Dure rekeningen bij pech op de weg kun je ook voorkomen met een aanvullende verzekering. Dit is zeker een aanrader als je daar een auto huurt. Ten slotte is een annuleringsverzekering altijd een goed idee, zeker wanneer je bijvoorbeeld voor lange tijd een mooi appartement aan de kust hebt geboekt en plotseling terug moet naar Nederland.

Tips

 • Bedieningsgeld zit meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Je kunt een fooi van 10 tot 15% geven als dit niet het geval is
 • Kroatië is een hondvriendelijk land, op veel plekken als campings, vakantiehuizen of bij restaurants is je hond gewoon welkom
 • Bij het wandelen is het aan te raden stevige wandelschoenen te dragen om je te beschermen tegen slangenbeten
 • Wil je wat anders zien dan de zee of Middeleeuwse stadjes? In het dorpje Konavski Dvori waan je je in het Kroatische Staphorst, de mensen lopen daar nog in authentieke klederdracht

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.