5

Gevaarlijke sporten

Giert de adrenaline door je lichaam wanneer je aan extreme sporten denkt? Ben je altijd op zoek naar avontuur en is de term ‘mietje’ jouw vreemd? Wanneer het antwoord op al deze vragen ‘ja’ is, kun je jezelf gerust een heuse ‘thrillseeker’ noemen! Echter hoort bij deze titel, wel een passende reisverzekering. Want van onverzekerd zijn, krijgt niemand een kick. Daarnaast kan het zijn dat je tijdens jouw vakantie ineens een spontane ingeving krijgt en wilt gaan paragliden, bungeejumpen of parachutespringen. Ook in dit geval is het belangrijk dat je de juiste dekking hebt in jouw verzekeringspakket. Lees mee en vind uit waarom een extra dekking voor ‘extreme sporten’ het overwegen waard/een absolute must is tijdens jouw vakantie.

‘Welke activiteiten vallen onder ‘gevaarlijke sporten?’

Om te beginnen een korte omschrijving van de term ‘gevaarlijke sporten’. Hieronder worden sportactiviteiten geschaard waarbij je meer risico loopt op ongevallen, in vergelijking met normale sporten. Voor de verzekeraar is dit nadelig, omdat de kans dat deze geld aan jou ‘kwijt’ is, hoger ligt. In sommige gevallen weigeren reisverzekeraars dan ook deze activiteiten te verzekeren.

Er zijn ook verzekeraars die een speciale, aanvullende module voor gevaarlijke sporten hebben opgesteld. Door het betalen van deze premie ben je wél verzekerd voor het uitoefenen van gevaarlijke sporten. Maar welke sporten brengen nu meer risico met zich mee? Hieronder geven wij een aantal voorbeelden van activiteiten die verzekeraars scharen onder ‘gevaarlijke sporten’.

  • Ter land: Bergbeklimmen, abseilen, bobsleeën, hiken;
  • Ter water: Diepzeeduiken, waterskiën, kitesurfen, raften, wildwater kanoën, canyoning;
  • In de lucht: parachutespringen, paragliding, zweefvliegen.

Duiken

Wanneer je gaat duiken, zijn er verschillende gradaties die wel en niet verzekerd worden door jouw verzekeraar. Zo wordt recreatief duiken, waarbij je niet dieper gaat dan 40 meter, in de meeste gevallen wel in de basis reisverzekering opgenomen. Wanneer je dieper gaat en echt door bijvoorbeeld wrakken heen duikt, is het vaak een ander verhaal en heb je de aanvullende module nodig. Vraag dit na bij jouw verzekeraar.

Wintersport

Wanneer je op wintersport off piste gaat of extreme activiteiten zoals ‘heli- of Freestyle-skien’ gaat beoefenen, heb je niet genoeg aan een standaard wintersportdekking. Om wel verzekerd te zijn voor ongevallen die tijdens deze activiteiten gebeuren, heb je de aanvullende module ‘wintersport’ nodig. Dit is bij veel reisverzekeraars een aparte module naast de aanvullende dekking voor gevaarlijke sporten.

Let op: bovenstaande sporten zijn slechts voorbeelden van wat verzekeraars zien als ‘gevaarlijke sporten’. Het kan per verzekeraar verschillen welke sporten wel of niet onder jouw basisverzekering vallen. Het is daarom raadzaam om in de polisvoorwaarden na te gaan welke activiteiten wel en niet gedekt worden.

De risico’s van het beoefenen van ‘gevaarlijke sporten’

Normaliter werkt het zo dat wanneer je tijdens jouw reis gewond raakt, de zorgverzekering de kosten dekt tot aan het maximale bedrag wat dezelfde behandeling in Nederland zou kosten. Echter is zorg in het buitenland vaak duurder, waardoor er in de meeste gevallen extra kosten aan de behandeling zijn verbonden. Wanneer je een reisverzekering hebt afgesloten kan je de basisdekking uitbreiden met dekking voor aanvullende medische kosten. Zoals eerder vernoemd, zijn veel verzekeraars van mening dat wanneer je aan gevaarlijke sporten doet de kans dat je medische zorg nodig hebt hoger is. Hierdoor lopen verzekeraars een verhoogd risico op het moeten betalen van de de schade. Om dit risico voor te zijn, hebben sommige verzekeraars de aanvullende dekking voor ‘gevaarlijke sporten’ in hun aanbod opgenomen.

Hoe kan ik de aanvullende dekking ‘gevaarlijke sporten’ afsluiten?

Lang niet alle verzekeraars hebben de module ‘gevaarlijke sporten’ opgenomen in hun aanbod. Dit zie je vrijwel gelijk bij het afsluiten van je reisverzekering en de aanvullende opties die je reisverzekeraar biedt.

In sommige gevallen sluit je de extra module ‘gevaarlijke sporten’ af voor de tijdsduur van jouw vakantie. Ga je bijvoorbeeld drie weken op vakantie, dan sluit je deze module af voor de gehele periode (ook als je bijvoorbeeld maar drie dagen gaat sporten). In dit geval betaal je per dag.

Bij andere verzekeraars zit de extra dekking bij jouw doorlopende reisverzekering in. Echter kan het zo zijn dat je bij een andere verzekeraar gunstiger uit bent. Dan kun je in sommige gevallen de module bij een andere verzekeraar afsluiten. Bekijk onze reisverzekering vergelijker en bekijk welke verzekering het beste bij jou en je reisgedrag past. In de tabel vind je een aantal voorbeelden:

Verzekering Module
Allianz Adventure & Survival Outdoor reisverzekering met dekking voor survivals en extreme/gevaarlijke sporten in Europa. Dekking voor hulpverlening, ongevallen, bagage, aansprakelijkheid en medische kosten
Ditzo Sporten en wintersportdekking Aanvullende dekking bij de doorlopende reisverzekering in: biedt dekking voor hulpverlening en reddingsacties, medische kosten, eventuele gipsvlucht en schade of diefstal van je sportuitrusting

Wat wordt er precies gedekt?

Naast de extra kosten van de behandeling in het buitenland, zijn er nog andere zaken die mee worden verzekerd in de aanvullende dekking ‘gevaarlijke sporten’.

  • Reddingsactie: wanneer er bijvoorbeeld een reddingsactie op poten gezet moet worden om jou uit een benarde situatie te halen, brengt dat vaak hoge kosten met zich mee. De aanvullende dekking dekt deze kosten;
  • Schade aan materiaal: daarnaast kan er schade ontstaan aan je sportmateriaal. De reparatie ervan kan onverwacht hoge kosten met zich meenemen. Ook deze worden in veel gevallen gedekt door een aanvullende module;
  • Aansprakelijkheid: tenslotte wordt in vele gevallen ‘aansprakelijkheid’ opgenomen in de module. Wanneer je tijdens het sporten per ongeluk schade aanbrengt aan jouw medesporters of hun materiaal, ben je met de module ‘gevaarlijke sporten’ verzekerd voor de dekking van deze kosten.

Wij wensen je een sportieve en avontuurlijke vakantie toe!

Veelgestelde vragen over een reisverzekering voor gevaarlijke sporten

Wat zijn gevaarlijke sporten?

Wanneer je wilt weten of je voldoende hebt aan je reisverzekering of niet, moet je in de eerste plaats weten wat er onder ‘gevaarlijke sporten’ wordt verstaan. Kort gezegd zijn dit sporten die extra risico’s met zich meebrengen. Denk hierbij aan de meer extreme outdoor sporten, zoals diepzeeduiken en zweefvliegen. Wanneer je dit gaat doen op je vakantie, is het verstandig om een speciale verzekering hiervoor af te sluiten.

Hoe verzeker ik me het beste wanneer ik een gevaarlijke sport doe?

Ga je op je vakantie een gevaarlijke sport doen? Dan doe je er verstandig aan om een speciale reisverzekering voor gevaarlijke sporten af te sluiten. Hierdoor ben je niet alleen verzekerd als je dure uitrusting gestolen wordt of beschadigd raakt, maar ook wanneer je een ongeluk krijgt en naar het ziekenhuis moet.

Hoe zit het mijn ongevallendekking bij gevaarlijke sporten?

Bij een ‘gewone’ reisverzekering krijg je dankzij de ongevallendekking een bedrag uitgekeerd als je op vakantie door een ongeluk gehandicapt raakt. Echter, krijg je door gevaarlijke sport een ongeluk, dan wordt dit bedrag niet uitgekeerd. Door te kiezen voor een reisverzekering die ziet op gevaarlijke sporten, kun je je hier veelal wel voor verzekeren. Let wel op, soms worden bepaalde activiteiten ook door deze verzekeringen uitgesloten. Veelal wordt er bij ongelukken door bungyjumpen nooit een vergoeding uitgekeerd.