5

Creditcard reisverzekering

Het gebruik van een creditcard in het buitenland is ideaal voor het reserveren van je vlucht, boeken van je accommodatie en bijvoorbeeld het huren van een auto. Maar wist je dat verschillende creditcard aanbieders ook een aanvullende reisverzekering koppelen aan de kaart? Hoe zit het eigenlijk met de dekking van deze creditcard reisverzekeringen en bij welke creditcards is deze combinatie mogelijk? En niet geheel onbelangrijk om te weten: is het dan nog nodig een losse doorlopende reisverzekering af te sluiten?

Wat is een creditcard reisverzekering?

Een creditcard reisverzekering houdt in dat aan het gebruik van je creditcard ook automatisch een aanvullende reisverzekering wordt verbonden. Wel zijn hier bepaalde voorwaarden aan verbonden, dat betekent dat je reisverzekering:

 • Alleen geldig is indien je reis betaald is met je creditcard;
 • Aanvullende dekking biedt;
 • Alleen geldig is voor jou, tenzij andere gezinsleden of je partner ook een creditcard hebben die gekoppeld is aan de jouwe.
 • De reisongevallenverzekering biedt in een aantal gevallen een lagere dekking dan de reisongevallenverzekering bij een losse reisverzekering. Je krijgt bijvoorbeeld voor blijvende invaliditeit als gevolg van een reisongeval een lager bedrag uitbetaald;
 • Bij een hoop creditcardmaatschappijen geldt de reisongevallendekking alleen indien het ongeval plaatsvindt tijdens het gebruik van het openbaar vervoer of een huurvoertuig;
 • Bij bepaalde creditcardmaatschappijen geldt de gratis reisverzekering alleen voor het eerste jaar. De ‘gratis’ reisverzekering functioneert in zo’n geval als lokkertje.

Wat is de dekking van je creditcard reisverzekering?

Zoals eerder aangegeven biedt de creditcardmaatschappij een aanvullende reisverzekering. Deze verzekeringen zijn dus geen vervanging van je reisverzekering. Uitgesloten van vergoeding zijn namelijk basisdekkingen voor geneeskundige kosten of je bagage. Wel kan je profiteren van bepaalde aanvullende dekkingen, zodat je deze bij je huidige reisverzekering niet hoeft af te sluiten. Vergoed worden:

 • S.O.S.-hulpverlening: doorgaans wordt contact met de 24/7 bereikbare hulplijn in noodsituaties of voor prangende vragen gedekt. Ook kan assistentie worden geboden bij visumaanvragen of het in contact brengen met lokale artsen of juristen. Daarnaast wordt het opsturen van noodzakelijke, niet beschikbare medicatie gedekt. In bijzondere gevallen kan ook repatriëring bij ziekte of een ongeluk onder de vergoeding vallen. De dekking verschilt per creditcardmaatschappij.
 • Reisongevallen: uitkering van een geldbedrag voor de ingrijpende gevolgen van blijvende invaliditeit of overlijden door een ongeluk tijdens je reis. De dekking verschilt per creditcardmaatschappij en is vaak alleen van toepassing op ongevallen tijdens reizen met het openbaar vervoer of een huurvoertuig. Voor de duidelijkheid: medische kosten worden onder deze categorie niet gedekt.
 • Ongemakken tijdens je reis: onder deze categorie vallen extra kosten als gevolg van bijvoorbeeld vertraging van je bagage of vlucht. Denk hierbij aan een extra overnachting in een hotel, aanschaf van noodzakelijke spullen of de gemaakte telefoonkosten. De creditcardmaatschappijen kunnen wel eisen stellen aan de maximale vergoeding en het minimaal aantal uren vertraging alvorens tot vergoeding over te gaan.
 • Geld: noodgeld af te halen bij de lokale bank indien je bijvoorbeeld het slachtoffer bent geworden van diefstal of verlies van je creditcard.

Welke creditcardmaatschappijen bieden een aanvullende reisverzekering?

Er zijn verschillende creditcardmaatschappijen die één of meerdere creditcard varianten aanbieden met een aanvullende reisverzekering. Informeer naar de specifieke voorwaarden bij je creditcardmaatschappij. Voorbeelden zijn ICS-creditcards, American Express, Mastercard Classic, de Visa World Card, SNS- en ASN-creditcards.

Doorlopende creditcard reisverzekering

Bij de duurste varianten creditcards bestaat de combinatie volledige, doorlopende reisverzekering en creditcard. Deze reisverzekeringen bieden volledige dekking, ook voor belangrijke basisdekkingen als medische kosten en bagage. De voorwaarden bij deze creditcards zijn bovendien erg gunstig: zo is het bijvoorbeeld niet nodig dat de reis met deze creditcards is bekostigd. Voorbeelden zijn de Mastercard Black of Visa World Card Platinum.

Annuleringsverzekering via je creditcard

Ook de annuleringsverzekering kan onderdeel zijn van een doorlopende reisverzekering gekoppeld aan je creditcard. Ook in deze gevallen gaat het vaak om de duurdere creditcards, waaronder Mastercard Black of American Express Platinum. Bij laatstgenoemde is echter wel voorwaarde dat de reis is geboekt met de kaart zelf.

Tot slot: de voor- en nadelen van een creditcard reisverzekering

Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van een reisverzekering bij een creditcardmaatschappij? Waar moet je op letten?

Voordelen van een reisverzekering via je creditcard zijn:

 • Bespaar met een creditcard en reisverzekering in één: je betaalt niet dubbelop voor het gebruik van je creditcard en een losse reisverzekering. Bovendien voorkom je, indien je creditcard die je toch al nodig hebt een gratis reisverzekering biedt, dat je dubbel verzekerd bent;
 • Een creditcard is een eenvoudig betaalmiddel en alle betalingen/aankopen zijn direct verzekerd. Dien je bijvoorbeeld in het buitenland direct een hoog bedrag af te rekenen voor een medische behandeling (een bedrag wat je misschien niet kan pinnen)? In dat geval kan je dit betalen met je creditcard en, natuurlijk met de bijbehorende factuur, dit achteraf declareren bij de bijbehorende reisverzekering.

Nadelen van een reisverzekering via je creditcard kunnen zijn:

 • Uiteindelijk is de reisverzekering natuurlijk ook niet gratis, je betaalt voor het gebruik van je creditcard (en eventuele leenrentes). Maak voor jezelf dus de afweging in hoeverre je een creditcard nodig hebt, in hoeverre je om kan gaan met een creditcard en of de kosten bij een bepaalde creditcardmaatschappij opwegen tegen het los afsluiten van een reisverzekering;
 • De dekkingsgraad van je reisverzekering is niet op alle punten gelijk ten opzichte van een reisverzekering die je bij een verzekeraar kan afsluiten. Vaak de duurdere creditcards bieden de meest complete dekking. In andere gevallen kan het zijn dat je dan alsnog een aanvullende reisverzekering dient af te sluiten;
 • Bij een aantal creditcardmaatschappijen is de reisverzekering alleen het eerste jaar gratis.

Veelgestelde vragen over de creditcard reisverzekering

Heb ik nog een reisverzekering nodig als ik een creditcard heb?

In de eerste plaats hangt het af van je creditcardmaatschappij of er een reisverzekering aan gekoppeld is. Daarnaast dient de vakantie altijd te zijn betaald met de creditcard om aanspraak te kunnen maken op de reisverzekering. Is dit het geval dan geldt de verzekering in de meeste gevallen alleen voor degene waaraan de creditcard gekoppeld is, gezinsleden zijn niet meeverzekerd. Tot slot zijn de reisverzekeringen via de creditcardmaatschappij vaak niet uitgebreid, medische kosten worden bijvoorbeeld niet gedekt. Om deze reden sluiten de meeste mensen toch nog een (aanvullende) reisverzekering af.

Wat wordt er precies verzekerd door mijn creditcard als ik op reis ben?

Dit verschilt per verzekeraar, maar de meeste creditcard reisverzekeringen bieden als je op vakantie bent hulp via de alarmcentrale en keren een bedrag uit als je op reis onverhoopt invalide wordt of komt te overlijden. Check de voorwaarden van je creditcard om te kijken wat precies van toepassing is in jouw geval.

Heb ik automatisch een annuleringsverzekering als ik de vakantie met mijn creditcard boek?

Dit ligt eraan welke creditcard je hebt. Bij de meeste creditcards is dit niet het geval, bij sommige duurdere creditcards zit er wel standaard een annuleringsverzekering aan de creditcard gekoppeld. Vraag dit na bij je creditcardmaatschappij.