Caravanvakantie

Of je nu het meest luxueuze voertuig in je bezit hebt of gewoon een simpele kipcaravan achter de trekhaak hebt hangen: als caravaneigenaar ken je het ultieme gevoel van vrijheid! De caravan, de vouwwagen, de sleurhut, of kampeerwagen: het maakt niet uit hoe je het noemt, het minihuis op wielen is onderdeel geworden van het Hollandse gemeengoed. Massaal koersen duizenden Nederlanders jaarlijks de route de soleil af, op zoek naar een pracht plekje op de camping. En het mooie is, overal waar je met de auto kunt komen, kan de caravan ook mee. Maar voordat je richting de kampeerplek afrijdt, raden wij aan om de caravan te verzekeren met een passende reisverzekering.

Waarom is een caravanverzekering zo belangrijk?

Ten eerste omdat je waarschijnlijk niet elke dag met een caravan achter je auto rijdt. Het is altijd even wennen en in sommige gevallen kom je in verrassende situaties terecht waardoor je misschien ongecontroleerde handelingen moet uitvoeren. In dit soort situaties kan er van alles misgaan en dan is het fijn als je kunt rekenen op hulp en financiële steun van de reisverzekering.

Daarnaast heb je ook te maken met andere automobilisten en zeker in de zomer kan het erg druk op de weg zijn. Door deze chaos kan het voorkomen dat je ondanks jarenlange ervaring in een vervelende situatie terechtkomt en blikschade oploopt door een eigen fout of het toedoen van anderen.

Helaas ligt niet alleen schade op de loer. Ook tijdens jouw reis met de caravan kun je te maken krijgen met diefstal of vandalisme. Dit brengt kosten en een hoop gedoe met zich mee. Wanneer je een passende reisverzekering voor jouw caravan hebt afgesloten, worden de kosten vaak (gedeeltelijk) gedekt. Daarnaast kun je altijd rekenen op de hulp van de alarmcentrale die in Nederland is gevestigd. Kortom: genoeg redenen om je caravan extra te verzekeren.

Caravanverzekering

Wanneer je eigenaar bent van een caravan en een verzekering voor het voertuig wilt afsluiten, kun je bij de meeste verzekeraars terecht voor een zogenoemde ‘caravanverzekering’. Bekijk hier onze reisverzekeringen vergelijker en bekijk of je jouw doorlopende reisverzekering kunt combineren met de caravanverzekering.

De caravanverzekering geldt in de meeste gevallen voor het gehele jaar. Erg handig want dan hoef je niet elke keer wanneer je op pad gaat, een nieuwe verzekering af te sluiten.

Je kunt zelf kiezen of je de caravan verzekert voor de dagwaarde of voor een aantal jaar, de nieuwwaarde. Dit laatste houdt in dat als er binnen een vooraf bepaald aantal jaren sprake is van diefstal of een caravan die total loss is, de volledige nieuwwaarde wordt uitgekeerd. Wanneer je geen nieuwwaarderegeling hebt afgesloten, wordt de dagwaarde die op het moment van de diefstal of defect van de caravan van toepassing was uitgekeerd. Uiteraard liggen de premies van deze zogenoemde standaard dagdekking lager in vergelijking met de nieuwwaarderegeling.

Schade

De caravan kan op veel verschillende manieren beschadigd raken. Zo loop je in het verkeer natuurlijk altijd het risico op blikschade, maar ook extreme weersomstandigheden kunnen jouw caravan of bijbehorende accessoires zoals de luifel, mover of zonnepaneel aantasten. Denk aan heftige regenbuien op broeierige zomerdagen, verrassende sterke zeewinden of onverwachte hagelbuien in de bergen. Wanneer je verzekerd bent kun je met een belletje naar de alarmcentrale ter plekke een nieuw onderdeel of vervangend materiaal regelen en wordt de boel tot op een bepaalde hoogte vergoed.

Daarnaast kan ook brandschade ontstaan aan de caravan en de rest van uitrusting. Door een verzekering af te sluiten voor jouw caravan weet je zeker dat de alarmcentrale jou hulp biedt in deze vervelende situatie. Naast vervangend materiaal, of zelfs een andere caravan zorgt de verzekeraar er ook voor dat een gedeelte van de kosten gedekt worden.

Ten slotte kun je zelfs te maken met vandalisme of inbraak. Ook in dit soort gevallen staat de verzekeraar voor je klaar.

Wat moet je weten voordat je een verzekering afsluit?

De meeste reisverzekeraars maken onderscheid tussen verschillende caravans. Zo onderscheiden ze de tourcaravan, het standaard model wat men op een trekhaak achter de auto zet, een stacaravan en een vouwwagen. Een stacaravan wordt in de meeste gevallen niet meer vervoerd en blijft zoals de naam al suggereert, staan. Vaak zijn deze caravans iets groter, luxer en lijken ze meer op een klein huisje. Tenslotte is daar nog een vouwwagen, die bestaat uit een soort kruising van een caravan en een tent. De wagen wordt net als een caravan ook aan de trekhaak van de auto gezet, maar de constructie heeft door de doeken meer weg van een tent die op het karretje geplaatst is. De verschillen tussen de drie soorten caravans zorgt ervoor dat je met sommige voertuigen nu eenmaal iets meer risico loopt op schade door een ongeluk, aanrijding of het weer. Hierdoor verschillen de polissen van de verschillende caravans met elkaar.

Verder is het mogelijk om de caravanverzekering aan te vullen met een aansprakelijkheidsverzekering en een inboedelverzekering. Wanneer je besluit om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, is het aan te raden of je die niet al bij je doorlopende reisverzekering hebt afgesloten zodat je geen dubbele premie betaalt.

Enkele verzekeraars die een caravanverzekering aanbieden

Zoals je kunt zien liggen de prijzen erg ver uit elkaar. Een reden hiervan is ook het verschil in de hoogte van het verzekerde bedrag en de regels die de verzekeraars hanteren. Lees de polisvoorwaarden dan ook goed door voordat je een verzekering afsluit.

Wat wordt gedekt? Centraal Beheer Univé
Extreme weersomstandigheden: Storm, hagel. Ja Ja
Brandschade Ja Ja
Blikschade Ja Optioneel
Diefstal Ja Ja
Inboedelverzekering Optioneel Optioneel
Aansprakelijkheid Optioneel Optioneel 

Centraal Beheer: Eigen risico is optioneel en de maximale vergoeding is €35.000 bij caravans die niet ouder zijn dan drie jaar. Wanneer de caravan meer waard is dan €35.000, dan krijg je de dagwaarde + 10% vergoed.

Univé: Eigen risico van €100,00 en een maximale vergoeding van de dagwaarde voor het incident.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

  • Goedkoopste bovenaan
  • Vergelijken op inhoud en prijs
  • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.