Reis omboeken na overlijden familielid: wat vergoedt je reisverzekering?

Je wilt er liever niet aan denken, maar het kan gebeuren dat een familielid overlijdt terwijl jij buiten Nederland van een vakantie aan het genieten bent. Je wilt dan natuurlijk zo snel mogelijk terug naar huis en zal hier vaak extra reiskosten voor moeten maken. Maar ben je via de reisverzekering voor deze onverwachte kosten na het overlijden van een familielid verzekerd?

Voorwaarden vergoeding reisverzekering

Bij bijna alle reisverzekeringen behoort een plotselinge terugkeer vanwege geldige oorzaken naar Nederland tot de dekking. Ook sterfgevallen behoren tot deze geldige oorzaken. Een voorwaarde is wel dat het om een sterfgeval van een eerste- of tweedegraads familielid gaat. Hoe close je ook met iemand anders bent, de reisverzekering erkent dit niet. Daarnaast is een voorwaarde dat het sterfgeval geheel onverwachts was en het familielid niet voor jouw vertrek al ernstig ziek of in het ziekenhuis opgenomen was.

Definitie eerste- en tweedegraads familie

De eerstegraads familieleden zijn je directe familieleden. Wie hier precies onder vallen zijn:

 • Je ouders, hier vallen ook adoptie- en stiefouders onder
 • Je kinderen, ook adoptie- en stiefkinderen behoren hiertoe en bij officieel geregistreerde partners ook de schoonzonen en –dochters
 • Je partner, alleen wanneer dit officieel geregistreerd is
 • Je schoonouders, alleen wanneer je partner officieel geregistreerd is

De tweedegraads familieleden staan iets verder van je af, maar vallen nog steeds binnen de intieme familiesfeer. Dit zijn:

 • Je zussen en broers, ook officiële stiefzussen en -broers
 • Je opa`s en oma`s
 • Je kleinkinderen
 • Je schoonbroers en –zussen, alleen wanneer je officieel geregistreerd met je partner bent

Vergoeding via reis- en annuleringsverzekering

Je kunt in verband met een sterfgeval binnen je directe familie dus een beroep doen op je reisverzekering voor een vergoeding van extra kosten. Maar wat wordt er precies vergoed? Van de reisverzekeraar krijg je de extra kosten die je maakt voor de vervroegde terugreis vergoed. De kosten van de rest van de vakantie, zoals al geboekte accommodatie, vallen niet onder de dekking. Dit kun je wel declareren op de annuleringsverzekering. Deze verzekering heeft dezelfde voorwaarden met betrekking tot sterfgevallen en declaraties als de reisverzekering.

Meld je bij de alarmcentrale

Wanneer je te horen krijgt dat er iemand in je familie is overleden en je wilt hiervoor terug naar Nederland, dan is het belangrijk dat je direct jouw reisverzekeraar contacteert. Je kunt dit doen via het telefoonnummer van de alarmcentrale. De reisverzekeraar zal je vervolgens helpen met het regelen van de reis terug naar Nederland. Ga nooit zomaar zelf de tickets boeken, want dan valt dit wellicht buiten de dekking van de verzekering. Heb je een annuleringsverzekering bij een andere aanbieder dan waar je jouw reisverzekering hebt lopen? Neem dan ook direct contact op met deze verzekeraar.

Inhoudsopgave

Vergelijk alle reisverzekeringen

Ga goed voorbereid op reis. Regel het direct.

 • Goedkoopste bovenaan
 • Vergelijken op inhoud en prijs
 • 100% onafhankelijk vergelijken
Reisverzekering vergelijken

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.