Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Reisverzekering informatie

 • Pagina’s

 • Reisverzekering:

  Vergelijken
  print

  Kortlopende reisverzekering

  Een kortlopende reisverzekering is een tijdelijke reisverzekering voor je losse, geplande reis. Of je nu een lang weekend weg gaat, een paar weken zomervakantie of een wintersportvakantie in het vooruitzicht hebt. Je sluit een kortlopende reisverzekering precies af voor de duur van iedere reis, van datum van vertrek tot datum van terugkomst. Wat dekt een kortlopende reisverzekering en wanneer is het verstandig deze verzekering af te sluiten? Op deze en andere vragen vind je antwoord in dit uitgebreide artikel over de kortlopende reisverzekering.

  Wat is een kortlopende reisverzekering?

  Een kortlopende reisverzekering is een reisverzekering van beperkte duur: de verzekering biedt dekking op maat van begin tot einde van je reis. Indien je niet regelmatig reist, kan een losse kortlopende reisverzekering uitkomst bieden. Je sluit deze verzekering dus eenmalig af voor de specifieke reis die je gaat maken en kan je dekkingen afstemmen op je reisdoel.

  Waarom een kortlopende reisverzekering?

  Vlak voor en tijdens je reis kan je te maken krijgen met verschillende reisrisico’s en hier mogelijk (financieel) schade van ondervinden. Om deze risico’s, bijvoorbeeld diefstal dan wel verlies van je bagage, ziekte of een ongeval, te verzekeren biedt een kortlopende reisverzekering uitkomst. In het buitenland kan het bovendien lastig zijn de juiste hulp in te schakelen indien je de lokale taal niet machtig bent. Reisverzekeraars zijn 24/7 bereikbaar via de alarmcentrale en bieden persoonlijke hulpverlening om je bij te staan in geval van problemen tijdens je reis.

  Wanneer is een kortlopende reisverzekering goedkoper?

  Op het moment dat je niet vaak reist is een kortlopende reisverzekering handig. Ga je bijvoorbeeld maar één keer per jaar op vakantie voor twee a drie weken? In dat geval ben je voordeliger uit met een kortlopende reisverzekering. Ga je vaker per jaar op reis, waaronder ook weekendjes weg in Nederland, wintersportvakanties of stedentrips vallen? In dat geval is het verstandig een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Het omslagpunt ligt ongeveer op 21 dagen. Naast besparing op de premie hoef je maar één keer een reisverzekering voor het hele jaar af te sluiten. Minder regelwerk waardoor je onbezorgd het hele jaar door kan goed verzekerd op reis kan.

  Wat vergoed een kortlopende reisverzekering?

  Je sluit een kortlopende reisverzekering één keer af op basis van het soort reis wat je gaat maken. Naast de basisdekking kunnen aanvullende dekkingen worden gekozen. De basisdekking is overigens niet hetzelfde bij alle reisverzekeraars. Doorgaans bestaat de basisdekking uit:

  • Alarmcentrale voor persoonlijke hulpverlening
  • Buitengewone kosten
  • Telefoonkosten
  • Aansprakelijkheid voor schade aan je accommodatie
  • Reisbagage (de dekking is afhankelijk van de maximale vergoeding)
  • Calamiteiten en rampen (ook terrorisme)

  In aanvulling op je basisdekking kan je bij verschillende reisverzekeraars de volgende aanvullende dekkingen aantreffen:

  • Aanvullende dekking bagage
  • Aanvullende geneeskundige zorg
  • Aanvullende dekking geld & cheques
  • Aanvullende dekking ongevallen
  • Aanvullende dekking gevaarlijke sporten
  • Uitbreiding maximale reisduur
  • Aanvullende pechhulp
  • Aanvullende rechtsbijstand voor je reis
  • Aanvullend dekking wereld (reizen buiten Europa)
  • Aanvullende dekking wintersport
  • Aanvullende dekking zakenreizen
  • Een (kortlopende) annuleringsverzekering

  Bekijk meer informatie over de aanvullende vergoedingen en basisdekking op onze pagina aanvullend verzekeren.

  Wie zijn er verzekerd op de polis van mijn kortlopende reisverzekering reisverzekering?

  Je kan een kortlopende reisverzekering alleen voor jezelf, je partner, reisgenoot of juist het hele gezin afsluiten. Er worden alleen aanvullende premiekosten in rekening gebracht op het moment dat je personen ouder dan 4 jaar op de polis bijverzekerd. Kinderen onder de 5 jaar zijn dus gratis meeverzekerd! Om op de polis te worden meeverzekerd, is het niet nodig dat alle personen op hetzelfde adres wonen of directe familie van elkaar zijn. Bepaalde verzekeraars hanteren een maximum aan extra meeverzekerde reisgenoten buiten je gezin om.

  Bekijk en lees hier meer informatie over reizen met het gezin

  Geldigheid kortlopende reisverzekering

  Je sluit een kortlopende reisverzekering eenmalig af voor de totale duur van je reis. Indien je van 1 juli tot 15 juli op vakantie gaat, is de reisverzekering van begin tot eind van deze reis geldig. Je bepaalt zelf de maximale reisduur, reisverzekeraars hanteren bovendien vaak een maximum van 60 tot 90 dagen. Ga je echter langer dan 21 dagen op reis? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak al gauw voordeliger.

  Dekkingsgebied kortlopende reisverzekering

  De reisverzekering biedt doorgaans standaard dekking voor alle reizen binnen Europa. Ga je andere continenten bezoeken? In dat geval zal je bij de meeste reisverzekeraars aanvullende werelddekking moeten afsluiten. Wat valt er nu precies onder de Europa- en Werelddekking?

  • Alle landen in Europa
  • Met uitzondering van de volgende niet-Europese landen: Algerije, de Azoren, Canarische eilanden, Egypte, IJsland, Israël, Turkije, Madeira, Marokko, Monaco, Libanon, Libië, Rusland (gedeelte aan de westzijde van de Oeral), Syrië en Tunesië.

  Kortlopende reisverzekering vakantie in Nederland

  Ook voor een vakantie binnen Nederland is een kortlopende reisverzekering geschikt. Je reisverzekeraar zal in dat geval wel een boekingsbevestiging van minimaal 1 nacht bij een accommodatie kunnen opvragen. Op deze manier wordt van de dekking een dagje uit of museumbezoek uitgesloten.

  Bekijk en lees hier meer informatie over een vakantie in Nederland.

  Voor welk type reizen is mijn kortlopende reisverzekering geldig?

  Deze verzekering is met name geschikt voor zelf georganiseerde reizen. Denk aan een weekend weg, stedentrip, zomervakantie of wintersport. Wat betreft samengestelde- en pakketreizen biedt een doorlopende reisverzekering dekking. Het is wel mogelijk bij deze reizen een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten.

  Wat kost een kortlopende reisverzekering?

  De premie van een kortlopende reisverzekering is afhankelijk van de duur en bestemming van je vakantie. Ook het aantal verzekerden en de verschillende dekkingen zijn van invloed. De premie kost je dan al snel tientallen euro’s. Daar komen de eenmalige poliskosten bij verschillende reisverzekeraars ook bij.

  Vergelijk hier verschillende kortlopende reisverzekeringen

  Welke kortlopende reisverzekering past bij mij?

  Dit is een persoonlijke vraag. Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk verschillende factoren op een rij te zetten. Met hoeveel personen ga je reizen? Wat is de reisduur en reisbestemming? En welke aanvullende dekkingen zijn gewenst? Op basis van al deze unieke kenmerken van je reis kan je een passende kortlopende reisverzekering selecteren.

  Kortlopende reisverzekering en annuleringsverzekering

  Om ook annulering mee te verzekeren kan je een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Indien je onverwacht je reis moet annuleren of afbreken, biedt deze verzekering soelaas. Vergoed worden reeds gemaakte kosten als je vlieg- of treintickets, hotels of andere accommodaties en eventuele geboekte tours of uitjes. De annuleringsverzekering sluit je doorgaans tegelijk af met je kortlopende reisverzekering en binnen een week na het boeken van je vakantie.

  Bekijk hier meer informatie over de kortlopende annuleringsverzekering

  Afsluiten kortlopende reisverzekering

  Reisverzekering vergeten? Geen reden tot paniek, een kortlopende reisverzekering kan je in principe nog last-minute voor je reis afsluiten. Een kortlopende annuleringsverzekering dien je wel eerder af te sluiten, meestal binnen een week tot 10 dagen na het boeken van je reis.