Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering is een tijdelijke reisverzekering voor je losse, geplande reis. Of je nu een lang weekend weg gaat, een paar weken zomervakantie of een wintersportvakantie in het vooruitzicht hebt. Je sluit een deze reisverzekering precies af voor de duur van iedere reis, van datum van vertrek tot datum van terugkomst. Wat dekt een kortlopende reisverzekering en wanneer is het verstandig deze verzekering af te sluiten? Op deze en andere vragen vind je antwoord op deze pagina.

Direct kortlopende reisverzekeringen vergelijken

Wat is een kortlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering is een reisverzekering van beperkte duur: de verzekering biedt dekking op maat van begin tot einde van je reis. Indien je niet regelmatig reist, kan deze verzekering uitkomst bieden. Je sluit deze verzekering dus eenmalig af voor de specifieke reis die je gaat maken en kan je dekkingen afstemmen op je reisdoel.

Waarom een kortlopende reisverzekering?

Vlak voor en tijdens je reis kan je te maken krijgen met verschillende reisrisico’s en hier mogelijk (financieel) schade van ondervinden. Om deze risico’s, bijvoorbeeld diefstal dan wel verlies van je bagage, ziekte of een ongeval, te verzekeren biedt een kortlopende reisverzekering uitkomst. In het buitenland kan het bovendien lastig zijn de juiste hulp in te schakelen indien je de lokale taal niet machtig bent. Reisverzekeraars zijn 24/7 bereikbaar via de alarmcentrale en bieden persoonlijke hulpverlening om je bij te staan in geval van problemen tijdens je reis.

De kortlopende reisverzekering is met name geschikt voor zelf georganiseerde reizen. Denk aan een weekend weg, stedentrip, zomervakantie of wintersport. Wat betreft samengestelde- en pakketreizen biedt een doorlopende reisverzekering dekking. Het is wel mogelijk bij deze reizen een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten.

Wanneer is een kortlopende reisverzekering goedkoper?

Op het moment dat je niet vaak reist is een eenmalige reisverzekering handig. Ga je bijvoorbeeld maar één keer per jaar op vakantie voor twee a drie weken? In dat geval ben je voordeliger uit met een eenmalige reisverzekering. Ga je vaker per jaar op reis, waaronder ook weekendjes weg in Nederland, wintersportvakanties of stedentrips vallen? In dat geval is het verstandig een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Het omslagpunt ligt ongeveer op 21 dagen. Naast besparing op de premie hoef je maar één keer een reisverzekering voor het hele jaar af te sluiten. Minder regelwerk waardoor je onbezorgd het hele jaar door kan goed verzekerd op reis kan.

Dekking kortlopende reisverzekering

Je sluit een kortlopende reisverzekering één keer af op basis van het soort reis wat je gaat maken. Naast de basisdekking kunnen aanvullende dekkingen worden gekozen. De basisdekking is overigens niet hetzelfde bij alle reisverzekeraars. Doorgaans bestaat de basisdekking uit:

 • Alarmcentrale voor persoonlijke hulpverlening
 • Buitengewone kosten
 • Telefoonkosten
 • Aansprakelijkheid voor schade aan je accommodatie
 • Reisbagage (de dekking is afhankelijk van de maximale vergoeding)
 • Calamiteiten en rampen (ook terrorisme)

In aanvulling op je basisdekking kan je bij verschillende reisverzekeraars de volgende aanvullende dekkingen aantreffen:

 • Aanvullende dekking bagage
 • Geneeskundige zorg
 • Geld & cheques
 • Ongevallen
 • Gevaarlijke sporten
 • Uitbreiding maximale reisduur
 • Pechhulp of voertuighulp
 • Aanvullende rechtsbijstand voor je reis
 • Werelddekking (reizen buiten Europa)
 • Wintersport
 • Zakenreizen
 • Een (kortlopende) annuleringsverzekering

Bekijk meer informatie over de aanvullende vergoedingen en basisdekking op onze pagina aanvullend verzekeren.

Wie zijn er verzekerd op de polis?

Je kan een kortlopende reisverzekering alleen voor jezelf, je partner, reisgenoot of juist het hele gezin afsluiten. Er worden alleen aanvullende premiekosten in rekening gebracht op het moment dat je personen ouder dan 4 jaar op de polis bijverzekerd. Kinderen onder de 5 jaar zijn dus gratis meeverzekerd! Om op de polis te worden meeverzekerd, is het niet nodig dat alle personen op hetzelfde adres wonen of directe familie van elkaar zijn. Bepaalde verzekeraars hanteren een maximum aan extra meeverzekerde reisgenoten buiten je gezin om.

Bekijk en lees hier meer informatie over reizen met het gezin

Dekkingsgebied

De reisverzekering biedt doorgaans standaard dekking voor alle reizen binnen Europa. Ga je andere continenten bezoeken? In dat geval zal je bij de meeste reisverzekeraars aanvullende werelddekking moeten afsluiten. Wat valt er nu precies onder de Europa- en Werelddekking?

 • Alle landen in Europa
 • Met uitzondering van de volgende niet-Europese landen: Algerije, de Azoren, Canarische eilanden, Egypte, IJsland, Israël, Turkije, Madeira, Marokko, Monaco, Libanon, Libië, Rusland (gedeelte aan de westzijde van de Oeral), Syrië en Tunesië.

Geldigheid reisverzekering & reisduur

Je sluit een kortlopende reisverzekering eenmalig af voor de totale duur van je reis. Indien je van 1 juli tot 15 juli op vakantie gaat, is de reisverzekering van begin tot eind van deze reis geldig. Je bepaalt zelf de maximale reisduur, reisverzekeraars hanteren bovendien vaak een maximum van 60 tot 90 dagen. Ga je echter langer dan 21 dagen op reis? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak al gauw voordeliger.

Dekking vakantie in Nederland

Ook voor een vakantie binnen Nederland is een kortlopende reisverzekering geschikt. Je reisverzekeraar zal in dat geval wel een boekingsbevestiging van minimaal 1 nacht bij een accommodatie kunnen opvragen. Op deze manier wordt van de dekking een dagje uit of museumbezoek uitgesloten.

Bekijk en lees hier meer informatie over een vakantie in Nederland.

Wat kost een kortlopende reisverzekering?

De premie van een kortlopende reisverzekering is afhankelijk van de duur en bestemming van je vakantie. Ook het aantal verzekerden en de verschillende dekkingen zijn van invloed. De premie kost je dan al snel tientallen euro’s. Daar komen de eenmalige poliskosten bij verschillende reisverzekeraars ook bij.

Vergelijk hier verschillende reisverzekeringen

Welke kortlopende reisverzekering past bij mij?

Dit is een persoonlijke vraag. Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk verschillende factoren op een rij te zetten. Met hoeveel personen ga je reizen? Wat is de reisduur en reisbestemming? En welke aanvullende dekkingen zijn gewenst? Op basis van al deze unieke kenmerken van je reis kan je een passende kortlopende reisverzekering selecteren. Op deze pagina kan je reisverzekeringen vergelijken.

Kortlopende reisverzekering en annuleringsverzekering

Om ook annulering mee te verzekeren kan je een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Indien je onverwacht je reis moet annuleren of afbreken, biedt deze verzekering soelaas. Vergoed worden reeds gemaakte kosten als je vlieg- of treintickets, hotels of andere accommodaties en eventuele geboekte tours of uitjes. De annuleringsverzekering sluit je doorgaans tegelijk af met je kortlopende reisverzekering en binnen een week na het boeken van je vakantie.

Bekijk hier meer informatie over de kortlopende annuleringsverzekering

Afsluiten kortlopende reisverzekering

Reisverzekering vergeten? Geen reden tot paniek, een kortlopende reisverzekering kan je in principe nog last-minute voor je reis afsluiten. Een kortlopende annuleringsverzekering dien je wel eerder af te sluiten, meestal binnen een week tot 10 dagen na het boeken van je reis.

Veelgestelde vragen over de kortlopende reisverzekering

Wat is een tijdelijke reisverzekering?

Een tijdelijke reisverzekering is hetzelfde als een kortlopende reisverzekering. Je sluit deze verzekering af voor slechts één vakantie of weekendje weg. De reisverzekering loopt vanzelf af en wanneer je weer op vakantie gaat, dien je een nieuwe reisverzekering af te sluiten.

Zit bij een kortlopende reisverzekering standaard pechhulp?

De inhoud van de reisverzekering verschilt per verzekeraar. Maar bij alle verzekeraars is bij een kortlopende reisverzekering de pechhulp niet standaard meeverzekerd. Pechhulp of voertuighulp is een aanvullende dekking.

Wat is het verschil tussen een kortlopende en doorlopende reisverzekering?

Het verschil tussen een doorlopende reisverzekering en een kortlopende reisverzekering is de duur van de verzekering: bij een kortlopende reisverzekering ben je verzekerd voor één reis of vakantie, een doorlopende reisverzekering loopt door tot opzegging. Wanneer je regelmatig op vakantie gaat zal een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn. Ga je slechts één keer per jaar op vakantie, dan is een eenmalige reisverzekering goedkoper.

Zijn er ook kortlopende reisverzekeringen zonder eigen risico?

Jazeker, de kortlopende reisverzekering van Centraal Beheer heeft geen eigen risico. Bij andere verzekeraars kun je soms regelen dat het eigen risico kan worden teruggebracht naar 0 door iets meer premie te betalen. Vraag aan de verzekeraar wat de mogelijkheden zijn.

Hoe kan ik kortlopende reisverzekeringen het beste vergelijken?

Wanneer je reisverzekeringen wil vergelijken, is de premie natuurlijk belangrijk. Maar om goed te kunnen vergelijken is het ook goed om te kijken of er eenmalige poliskosten zijn, wat het eigen risico is en wat er überhaupt door de verzekering wordt gedekt.

Dé reisverzekering specialist

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in reisverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over reisverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten.

Keurmerk

Wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Erkend Vergelijker.

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Vermeulen. Hij is meer dan 10 jaar werkzaam voor Reisverzekeringen.nl en specialist op het gebied van reisverzekeringen. Mocht er iets niet kloppen? Laat het ons direct weten! Dan passen we dat direct aan.