Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Bespaartips

Of je nou in horizontale positie aan de Cote d’Azur ligt, met een backpack op je rug Azië verkent of de bergen afglijdt in het Alpengebergte: het hoofddoel is dat je volop geniet van jouw welverdiende reis. Goede temperaturen, fijn gezelschap of een prachtige omgeving zijn de onbetaalbare ingrediënten voor een geslaagde trip, maar eerlijk is eerlijk: een extra zakcentje op vakantie is nooit weg. Het kan daarom verleidelijk zijn om te besparen op verzekeringskosten. Dat dit echter geen goed idee is kun je hier lezen.

Dat een reisverzekering van groot belang is, staat als een paal boven water. Om hier niet te veel geld aan kwijt te zijn, hebben wij een aantal tips & trucs die jou kunnen helpen om de premie van de reisverzekering zo laag mogelijk te houden.

Tip 1: Kijk & vergelijk!

De eerste tip is gelijk ook de meeste belangrijkste. Sluit niet klakkeloos de eerste de beste reisverzekering af maar vergelijk verschillende reisverzekeringen van diverse maatschappijen met elkaar. Niet alleen de prijzen van de verzekeraars verschillen van elkaar, maar ook ieders behoeften wijken af. Zo heeft een gezin dat met z’n allen drie weken op de camping in België gaat staan logischerwijs een andere reisverzekering nodig dan een backpacker die twee jaar lang op wereldreis gaat. Zet daarom eerst de kenmerken van jouw vakantie onder elkaar. Hoe lang ga je weg? Met hoeveel personen ga je op pad? Waar ga je naartoe? Neem je spullen van waarde mee? Welke activiteiten ga je ondernemen?

Tip 2: Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Op de korte termijn is een kortlopende reisverzekering goedkoper. Je betaalt namelijk enkel voor de periode dat je op vakantie gaat. Echter is dit alleen voordelig wanneer je slechts een keer per jaar op reis gaat. Wanneer je bij elkaar langer dan 21 dagen weg bent per jaar (bij gezinnen ligt de grens vaak al rond de 16 dagen per jaar), is een doorlopende reisverzekering voordeliger. Naast het feit dat je vaker weggaat dan je denkt, is deze verzekering handig omdat je niet steeds aan het afsluiten ervan hoeft te denken wanneer je op pad gaat.

Tip 3: Kies de verzekering die het beste bij jouw situatie past

Zo zijn er verzekeringen die zeer specifiek toegespitst zijn op verschillende reizigers. Denk aan reisverzekeringen voor bijzondere activiteiten, waaronder au pairs in het buitenland, kite-surfers, wintersporters, wandelaars, stagiaires in het een buitenland, zakenreizigers etc. Er is zelfs een zogenoemde Globetrotterverzekering die specifiek voor reizigers is ontworpen die langer dan 12 maanden (en maximaal drie jaar) op reis zijn.

Tip 4: Bepaal of je een annuleringsverzekering afsluit

Vooral als je al ver van tevoren een vakantie afsluit, doe je er goed aan om een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kan nog zoveel gebeuren in de tussentijd! Denk aan een nieuwe baan, ziekte, zwangerschap- enzovoort. Een annuleringsverzekering helpt je in de situatie met het terugvorderen van een gedeelte de al gemaakte kosten. Daarnaast profiteer je als je tijdig jouw vakantie afsluit, vaak van een vroegboekkorting- waardoor een annuleringsverzekering ‘er nog wel af kan’.

Tip 5: Kijk of je aanspraak maakt op collectiviteitkorting

In veel gevallen heeft jouw werkgever, jouw sport- of vakbond afspraken met verzekeraars gemaakt waardoor je recht hebt op bepaalde collectiviteitkortingen. In sommige gevallen kun je hier flink van profiteren!

Tip 6: Kijk of je aanspraak maakt op pakketkorting

Sommige verzekeraars hanteren de regel dat wanneer je meerdere verzekeringen bij hen afsluit, je recht hebt op zogenoemde pakketkorting.

Tip 7: Neem de verzekering van je kinderen onder de loep

Zo zijn kinderen onder de 4 jaar vaak gratis verzekerd. Kinderen tussen de 5 en 18 jaar kunnen op de polis van de ouders/verzorgers meeverzekerd worden.

Tip 8: Check zogenoemde ‘dubbele dekkingen’

Soms ben je door verschillende verzekeringen verzekerd voor hetzelfde risico. Zo kan het zijn dat je via je zorgverzekering én je reisverzekering je aanvullende buitenlandse zorgkosten dekt. Of dat je via je autoverzekering én je reisverzekering, verzekerd bent voor pechhulp. Dit kan komen omdat je bij verschillende verzekeringsmaatschappijen verzekeringen hebt afgesloten of bent vergeten een oude verzekering op te zeggen. Helaas heb je weinig aan een ‘dubbele dekking’. Je betaalt een dubbele premie, maar krijgt in geval van schade, niet het dubbele uitgekeerd. Kies dus de meest goedkope verzekeraar en zet de betreffende dekking bij je andere verzekering stop.

Heb je alles op een rijtje? Via onze handige vergelijker kan je alle reisverzekeraars in één oogopslag met elkaar vergelijken en sluit je gelijk jouw ideale reisverzekering af.

Fijne reis!