Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Reisverzekering informatie

  • Pagina’s

  • Reisverzekering:

    Vergelijken
    print

    Betalen in het buitenland

    Bij het voorbereiden van een vakantie zijn er ook de meer praktische zaken waar je aan moet denken, bijvoorbeeld het afsluiten van een reisverzekering. Ook bij geldzaken zijn enige voorbereidingen niet onverstandig. Zo weet je straks precies wat je moet doen wanneer je pas gestolen wordt en wat de kosten zijn voor betalingen in het buitenland.

    Pinnen in het buitenland

    In bijna alle landen kan je tegenwoordig met pin betalen. Binnen de Eurozone is het pinnen ook bijna altijd gratis. Wanneer je buiten Europa reist zijn er vaak wel kosten aan het pinnen verbonden. Meestal betaal je € 2,- plus een koersopslag van ongeveer 1 tot 1.5% voor het opnemen van geld. Vergeet wanneer je deze hebt ook niet je `identifier` om te kunnen internetbankieren (bijvoorbeeld ABN Amro). Bij de Rabobank heet dit apparaat een ‘Rabo Scanner’.

    info_outlineTip! Vergeet niet je bankpas te activeren voor pin transacties buiten Europa, lees verder ‘activeren betaalpas’ voor meer informatie.

    Creditcard

    Het kan echter ook verstandig zijn om een creditcard mee te nemen. Bij het boeken van een excursie of het huren van een auto is een creditcard soms verplicht. Ook wanneer je onderweg online nog een boeking wilt maken is de creditcard soms de enige mogelijkheid. Mastercard en Visa zijn de meest geaccepteerde creditcards. Het is vaak ook mogelijk om met je creditcard geld op te nemen bij een betaalautomaat. Hier betaal je echter € 4,50 per transactie extra voor.

    info_outlineTip! Vanuit je creditcard ben je vaak op reis verzekerd voor o.a. schade aan je bagage. Ga dit na bij de aanbieder van je creditcard voordat je op reis gaat en voorkom dat je dubbel verzekerd bent met bijvoorbeeld je reisverzekering.

    info_outlineTip! Check of je creditcard een limiet heeft. De bestedingslimiet van je creditcard is het bedrag waarvoor je maandelijks betalingen kan doen. Wanneer je in het buitenland bijvoorbeeld een auto huurt en nog een aantal uitgaven doet is je bestedingslimiet snel bereikt en zal je geen betalingen meer kunnen verrichten. Neem dus vooraf contact op met je creditcard maatschappij om je bestedingslimiet na te gaan en eventueel op te hogen.

    Contanten

    Houd er echter rekening mee dat je plaatselijk niet altijd met pin of creditcard kan betalen. Zorg er daarom voor dat je ook altijd contact geld op zak hebt. Je kan dit bij aankomst regelen bij een wisselkantoor of in Nederland al aanvragen bij je bank of het GWK (Grenswisselkantoor). Zoek ook altijd voor vertrek uit wat de valuta en de wisselkoersen van een land zijn. Als je geld wilt wisselen, is het altijd verstandig om die te doen bij erkende wisselkantoren of banken. Voor wisselen betaal je altijd een klein bedrag.

    Pas gestolen of verloren

    Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je in het buitenland je pinpas of creditcard verliest of wanneer deze worden gestolen. Het is niet alleen onhandig dat je geen geld kan opnemen, er is ook een kans dat er geld van je rekening gestolen wordt. Het is daarom belangrijk om meteen je pas te blokkeren. Schrijf voor vertrek daarom altijd de telefoonnummers op, of zet deze in een online bestand of op je telefoon, die je kan bellen om de pas te blokkeren. Doe bij diefstal vervolgens aangifte bij de politie. Met een aangiftebewijs kunt u eventuele schade vergoed krijgen.

    Geld opnemen zonder pas

    Sommige banken bieden de mogelijkheid om ook zonder pas geld op te nemen in het buitenland. Dit wordt vaak alleen toegestaan in noodgevallen, dus wanneer je pas geblokkeerd is. Door middel van controlevragen wordt je identiteit achterhaald en wordt een ophaalpunt afgesproken waar je in het buitenland het geld op kan nemen. Je hebt dan wel een identiteitsbewijs nodig.

    Activeren betaalpas

    Door ‘skimming’ kunnen criminelen je betaalkaartgegevens achterhalen en zonder jouw pas geld van je rekening opnemen. Om misbruik van je pas te voorkomen door ‘skimmen’ is het bij veel banken alleen nog mogelijk om buiten Europa te pinnen wanneer je dit vooraf bij je bank geactiveerd hebt. Vergeet dit daarom niet wanneer je een verre reis gaat maken. Het activeren kan meestal eenvoudig online of door met de bank te bellen.

    Tips

    Nog wat handige tips voor een zorgeloze reis:

    • Bewaar je geld apart van je pinpas of verdeel het over je medereizigers. In geval van diefstal ben je dan niet alles kwijt. Gebruik eventueel een zogeheten money belt.
    • Laat wat geld achter in een kluisje in je hotel of appartement
    • Zet niet te veel geld op de lopende rekening waar je de pinpas van meeneemt op vakantie in verband met skimmen. Heb je veel gespaard voor je reis? Gebruik dan je spaarrekening als veilige, voor skimmers niet toegankelijke rekening waar je gemakkelijk van tijd tot tijd geld van kan overboeken naar je lopende rekening.
    • Pin bij een automaat waar een kantoor bij zit en doe dit tijdens openingstijden.
    • Licht voor een lange reis je bank en het creditcardbureau in, zodat ze je pas niet blokkeren vanwege verdachte betaalactiviteiten.
    • Neem nooit al je betaalpassen tegelijk mee de straat op, als je al een accommodatie hebt. Laat één(of meerdere) van de passen in je kluisje.
    • Reis je met z’n tweeën en heb je in totaal vier betaalpassen? Ruil dan één van jouw eigen betaalpassen met een betaalpas van de ander. Zo loop je minder risico, in één keer beide betaalpassen van jezelf kwijt te raken.