5

Veelgestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over reisverzekeringen en alles wat met een reisverzekering te maken heeft. Staat het antwoord op jouw vraag hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op via onze contactpagina.

Algemeen

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering sluit je af als je op vakantie gaat en verzekerd wilt zijn voor bijvoorbeeld persoonlijke hulpverlening, verlies & diefstal van je bagage, ziekte, ongevallen of medische kosten. De verzekeringen die je hiervoor in Nederland hebt dekken deze onvoorziene kosten niet of slechts gedeeltelijk.

Tijdens je verblijf in het buitenland is de kans op ziekte, een ongeluk of diefstal of verlies van je bagage nu eenmaal aanzienlijk en daarom doe je er verstandig aan om hiervoor een reisverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de financiële schade die het gevolg kunnen zijn van deze risico’s. Op die manier hoef je niet zelf voor deze kosten op te draaien en kun je deze middels een claim verhalen bij je reisverzekeraar.

Gelijk reisverzekeringen vergelijken. Dat kan via onze handige vergelijker!

Wat zijn de voordelen van een doorlopende reisverzekering?

Met een doorlopende reisverzekering ben je een heel jaar verzekerd tijdens al je vakanties; ook wanneer je een keer last minute vertrekt. Het bespaart je dus een hoop regelwerk en je betaalt tevens maar één keer de poliskosten of administratiekosten.

Wat zijn de voordelen van een kortlopende verzekering?

Met een kortlopende verzekering betaal je alleen voor de dagen die je echt op vakantie bent, je betaalt dus nooit te veel. Ga je echter langer dan 16 a 21 dagen, of meerdere malen per jaar op vakantie, dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn.

Hoe wordt de hoogte van de reisverzekering premie bepaald?

Onder de premie van een reisverzekering worden de kosten verstaan die je (doorgaans) per maand kwijt bent zo lang de reisverzekering van kracht is. De hoogte van de premie is afhankelijk van verschillende factoren. Voor een kortlopende reisverzekering speelt de reisduur een belangrijke rol, want de premie wordt dan per dag berekend.

Overige factoren die de premie van een reisverzekering beïnvloeden zijn:

  • Dekkingsgebied (Europa, wereld of alleen Nederland)
  • Gekozen dekkingen buiten het standaard pakket (bijvoorbeeld wintersport, extra bagage, annulering of aanvullende medische kosten)
  • De maximale reisduur (ga je langer dan de standaard gedekte reisduur?)
  • Aantal mensen dat verzekerd dient te worden

Tip: let bij het vergelijken van de premies van de verschillende reisverzekeringen op wat wel en niet bij de prijs is inbegrepen.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Het belangrijkste van een reisverzekering is dat je tijdens vakantie goed gedekt bent voor alle mogelijke onvoorziene kosten als gevolg van een ongeluk, ziekte of diefstal of verlies van je bagage.

Bedenk welke risico’s je tijdens de vakantie kunt lopen en zorg er vervolgens voor dat deze door de reisverzekering gedekt zijn. Je dient dus de reisverzekering vooral op de persoonlijke situatie af te stemmen. Neem je kostbare bagage mee? Zorg dan voor voldoende vergoeding bij verlies of diefstal. Ga je wintersporten of een andere extreme sport beoefenen? Dan kun je dit ook aanvullend bij laten verzekeren.

Let er bij het afsluiten van de reisverzekering ook op dat je reisbestemming wel binnen het dekkingsgebied valt. Omgekeerd hoef je natuurlijk geen Werelddekking af te sluiten als je toch alleen binnen Europa op vakantie gaat.

De eerste keuze die je waarschijnlijk zult maken is of je een kortlopende of doorlopende reisverzekering nodig hebt. De keuze hiervoor is afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je op vakantie gaat. Ga je vaker dan één keer per jaar op vakantie? Dan is een doorlopende reisverzekering meestal al voordeliger.

Soorten reisverzekeringen

Moet ik kiezen voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering?

De meest voordelige keuze voor een kortlopende of een doorlopende reisverzekering hangt af van hoeveel dagen je per jaar op vakantie gaat. Ga je per jaar maximaal 2 á 3 weken op vakantie? Dan is een kortlopende reisverzekering meestal goedkoper om af te sluiten. Ga je echter jaarlijks meer dan 17 tot 21 dagen op reis? Dan is een doorlopende reisverzekering al snel voordeliger. Voor gezinnen is dat gezien de premies nog eerder het geval.

Daarnaast kan gemak ook een rol spelen, want als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat dan hoef je bij een doorlopende reisverzekering niet iedere keer opnieuw een verzekering af te sluiten. Met een doorlopende reisverzekering ben je het gehele jaar verzekerd en zijn weekendjes weg, stedentrips en zonvakanties dus allemaal gedekt. Een doorlopende reisverzekering wordt ieder jaar automatisch verlengd.

Waarom zou ik een annuleringsverzekering afsluiten?

Een annuleringsverzekering vergoedt de annuleringskosten indien je door omstandigheden genoodzaakt bent de vakantie te annuleren. De annuleringskosten worden door de reisorganisatie in rekening gebracht als je de reis annuleert. Doorgaans zijn deze kosten een percentage van de reissom. Indien je een annuleringsverzekering hebt afgesloten dan hoef je niet zelf voor deze kosten op te draaien.

Het kan ook gebeuren dat je tijdens de vakantie vanwege een gebeurtenis, ziekte of ongeluk de vakantie voortijdig moet afbreken. In dat geval worden door de annuleringsverzekering de niet genoten vakantiedagen vergoed. Hoe duurder de reissom en hoe langer je van te voren moet betalen, hoe hoger de annuleringskosten zijn en des te verstandiger is het om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Let op: je dient wel de annuleringsverzekering zo snel mogelijk na het boeken van je vakantie af te sluiten om in aanmerking te komen voor de dekking, uiterlijk 7 dagen na het boeken. Je kunt tevens een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten. Vaak kun je dit als aanvullende verzekering toevoegen bij het afsluiten van de doorlopende reisverzekering.

Reisverzekering dekking

Wat dekt een annuleringsverzekering?

Je kunt de annuleringskosten vergoeding of vergoeding voor gemiste vakantiedagen doorgaans claimen als de annulering of vroegtijdig afbreken van je reis het gevolg is van:

  • Ernstige ziekte of overlijden van naaste familieleden of wanneer je zelf ziek wordt
  • Een medisch noodzakelijke ingreep die gedaan moet worden
  • Schade aan je huis of bedrijf
  • Zwangerschapsproblemen
  • Een echtscheiding
  • Onverwacht een huurhuis toegewezen krijgen
  • Werkloosheid na onvrijwillig ontslag van een vast dienstverband
  • Als je vervoersmiddel niet beschikbaar is door diefstal of uitval

Tip: bekijk de polisvoorwaarden van je annuleringsverzekering of de aanvullende module “annulering” van je reisverzekering om precies te weten wat je reisverzekeraar aan je uitkeert.

Vallen medische kosten in het buitenland niet onder de dekking van mijn zorgverzekering?

Je zorgverzekering of ziektekostenverzekering vergoedt alleen de noodzakelijke medische kosten in het buitenland. Deze vergoeding is echter gebaseerd op de Nederlandse tarieven. Dit houdt dus in dat als de medische kosten hoger zijn dan de Nederlandse maatstaven dat deze kosten niet vergoed worden door je zorgverzekering. Als je een reisverzekering met de module Medische kosten afsluit dan zijn deze kosten wel gedekt.

In het buitenland kunnen de geneeskundige kosten extreem duur zijn in vergelijking met Nederland. Medicijnen, artsen, ziekenhuizen en operaties zijn bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, Canada en ook in Zwitserland erg duur. Het is daarom verstandig om de dekking voor medische kosten in het buitenland bij je reisverzekering af te sluiten.

Is wintersportdekking nodig bij mijn reisverzekering als ik op wintersport ga?

Als je op wintersportvakantie gaat dan kun je hiervoor een aparte verzekering met wintersportdekking afsluiten. Vanwege de verhoogde kans op ongevallen is het verstandig om dit te doen. Je bent dan goed verzekerd voor hulpverlening en medische kosten bij een ongeval.

Als je bijvoorbeeld met een “banaan” of helikopter van de piste gehaald moet worden om naar het ziekenhuis gebracht te worden en daar een operatie moet ondergaan, dan dekt de basisverzekering van je kortlopende of doorlopende reisverzekering niet al deze kosten. De aanvullende wintersportdekking vergoedt deze kosten wel.

Daarnaast vergoedt de wintersportdekking ook ski’s, ski-materiaal, kleding, skipassen en niet gebruikte skilessen bij een ongeval, diefstal of beschadiging. Dit geldt overigens ook voor snowboards en de bijbehorende uitrusting.

Let op: wintersportdekking is bij de meeste reisverzekeraars niet standaard inbegrepen in het basispakket. Je dient dit dus apart af te sluiten of mee te verzekeren.

Welke landen vallen onder de dekkingsgebieden Europa en Wereld?

Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je vaak kiezen tussen de dekkingsgebieden Europa en Wereld. Europadekking zit meestal in het basispakket en ga je wel buiten dit gebied reizen dan kun je hiervoor met een aparte aanvullende module werelddekking afsluiten. Natuurlijk heeft dit ook invloed op de premie van de reisverzekering.

Onder het dekkingsgebied Europa vallen vanzelfsprekend alle Europese landen, maar ook de landen rondom de Middellandse Zee (zoals bijvoorbeeld Marokko, Tunesië, Egypte en Israël), de Azoren, de Canarische Eilanden en Madeira.

Let op: controleer altijd de polisvoorwaarden om er zeker van te zijn dat je reisbestemming binnen het dekkingsgebied valt.

Met een reisverzekering met aanvullende werelddekking ben je in alle landen in alle werelddelen verzekerd.

In welke landen is de European Health Insurance Card (EHIC) geldig?

  • Australië
  • België
  • Bulgarije
  • Cyprus
  • Denemarken
  • Duitsland
  • Estland
  • Finland
  • Griekenland
  • Groot Brittanië
  • Hongarije
  • Ierland
  • IJsland
  • Italië
  • Letland
  • Liechtenstein
  • Litouwen
  • Malta
  • Noorwegen
  • Oostenrijk
  • Polen
  • Roemenië
  • Slovenië
  • Slowakije
  • Spanje
  • Tsjechië
  • Zweden
  • Zwitserland

Voor meer informatie bekijk onze pagina over de EHIC.

Reisverzekering met of zonder gevaarlijke sporten dekking?

Als je tijdens de vakantie gevaarlijke sporten gaat beoefenen zoals parachutespringen, bergbeklimmen, raften of bungee-jumpen, dan moet je hiermee rekening houden bij het afsluiten van je reisverzekering.

Bij de meeste reisverzekeraars zijn deze extreme sporten niet standaard inbegrepen in de basisdekking, omdat het risico bij dit soort sporten nu eenmaal groter is. Je kunt hiervoor dan een aparte aanvullende verzekering afsluiten. Deze aanvullende module heet meestal “gevaarlijke sporten” of “avontuurlijke sporten”. De premie van de reisverzekering wordt hierdoor natuurlijk wel duurder, maar je bent dan wel goed verzekerd voor het beoefenen van deze sporten.

Onder gevaarlijke sporten vallen bijvoorbeeld:

  • Parachutespringen
  • Abseilen
  • Afdalen in grotten
  • Bergbeklimmen
  • Zweefvliegen
  • Deltavliegen
  • Hanggliding
  • Paragliding
  • Kiten
  • Raften
  • Wildwatervaren
  • Diepzeeduiken

Als je een reisverzekering met extra dekking voor gevaarlijke sporten afsluit dan ben je verzekerd voor de medische kosten en schade aan eigen of gehuurd materiaal.

Valt een zakenreis ook onder de dekking van mijn reisverzekering?

Voor een zakenreis moet je vaak een aparte dekking afsluiten, aangezien dit niet bij iedere verzekeraar binnen de dekking van een standaard reisverzekering valt. Lees meer informatie op onze pagina reisverzekering voor een zakenreis.

Is het zika virus een geldige reden voor annulering?

Op dit moment is het zika virus nog geen geldige reden voor annulering bij de annuleringsverzekering. Indien je zwanger bent is het aan te raden contact op te nemen met het reisbureau, de touroperator en reisverzekering en in overleg de reis te annuleren of om te boeken.

Voor actuele informatie over het zika virus en de gebieden waar een verhoogd risico geldt, verwijzen wij graag door naar het Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM.

Schade

Wat te doen bij ziekte of een ongeval?

Mocht je tijdens je vakantie onverhoopt ziek worden of bij een ongeluk betrokken zijn dan doe je er verstandig aan dit zo snel mogelijk te melden bij je reisverzekeraar.

In het geval van acute nood (zoals een ernstig ongeval, ziekenhuisopname of repatriëring) kun je het beste direct telefonisch contact opnemen met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Deze is bij de meeste verzekeraars 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Ze kunnen je helpen en adviseren over de vervolgstappen. Indien nodig worden er een terugvlucht, alternatief vervoer of verlenging van het verblijf in het buitenland geregeld. Je doet er dus niet verstandig aan om op eigen houtje je terugvlucht te regelen. Overleg dit eerst met je verzekeraar om er zeker van te zijn dat ze de kosten ook zullen vergoeden.

Bewaar van alle kosten die je maakt de bonnetjes en rekeningen om deze als bewijsmateriaal in te dienen bij het terug claimen van de kosten.

Is er geen acute nood en gaat het slechts om (kleine) materiële schade? Dan hoef je normaal gesproken alleen een schadeaangifte te doen. Doe dit wel zo snel mogelijk nadat de schade ontstaan is. Je kunt bij de meeste reisverzekeraars eenvoudig online een schadeformulier invullen.

Tip: het alarmnummer van je verzekeringsmaatschappij vind je op het polisblad of de website van je reisverzekeraar. Zorg dat je dit nummer altijd bij de hand hebt.

Wat te doen bij diefstal van mijn bagage?

Diefstal tijdens de vakantie is natuurlijk heel erg vervelend, maar je kunt pech hebben en erachter komen dat (een deel van) je bagage is gestolen. Als je goed verzekerd bent dan wordt de schade vergoed door je reisverzekering en kun je daarna alsnog genieten van je verblijf in het buitenland.

Als je tijdens je vakantie bestolen wordt van je fotocamera, geld of andere waardevolle spullen dan moet je hiervan zo snel mogelijk aangifte doen bij het lokale politiebureau. Zorg ervoor dat alles wat gestolen is wordt genoteerd en dat je een verklaring krijgt van de politie. Dit heb je nodig als bewijsmateriaal om de schade vervolgens bij je reisverzekeraar te kunnen claimen. Zonder deze politieverklaring is de kans dat je de schade kunt claimen bij je reisverzekeraar erg klein!

Stel ook de directie van het hotel, beheerder van het appartement, reisleider of verhuurder van je auto of caravan van de diefstal op de hoogte. Wellicht krijg je hiervan ook nog een verklaring en kun je deze ook als bewijsmateriaal indienen. Is er een deur, raam, kluis of koffer geforceerd? Dan kun je zelfs als extra bewijs hiervan ook nog een foto maken.

Vervolgens stel je de reisverzekeraar op de hoogte van de diefstal. Wees zo volledig mogelijk bij het invullen van het schadeformulier. Je doet er verstandig aan om dit zo snel mogelijk na de vermissing van je spullen te doen. Vaak kun je al tijdens je reis online een schadeformulier invullen op de website van de reisverzekeraar. Zodra je thuis bent stuur je per post alle bewijsstukken door.

Tip: Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent en lees voor vertrek voor de zekerheid de polisvoorwaarden. Zijn alle waardevolle spullen die je meeneemt verzekerd? Is er geen eigen risico en zit er een maximum aan de vergoeding voor je bagage? Misschien is het belangrijk aanvullende bagagedekking af te sluiten. Daarnaast eisen bijna alle reisverzekeraars dat je er wel alles aan gedaan moet hebben om je spullen te beschermen. Geld en kostbare spullen dien je bij je te houden of in een kluis op te sluiten.

Wanneer kan ik mijn reisverzekering opzeggen?

Doorlopende reisverzekeringen hebben doorgaans een looptijd van een jaar. De datum waarop je verzekering afloopt is de contractvervaldatum. Wil je de verzekering per deze datum stopzetten, dan moet je dit meestal 1 à 2 maanden van te voren aangeven. Opzeggen kun je schriftelijk, per e-mail, telefonisch of via een contactformulier bij je verzekeraar doen. Nadat je reisverzekering voor het eerst verlengd is, kan je dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Voor meer informatie over opzeggen ga naar de pagina opzeggen reisverzekering.