Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Reisverzekering informatie

 • Pagina’s

 • Reisverzekering:

  Vergelijken
  print

  Waardevermindering bagage

  Op het moment dat je van plan bent een reisverzekering af te sluiten, betrek je zaken als de hoogte van de premie, de dekking en wellicht het serviceniveau van de verzekeraar in je vergelijking. Maar sta je er ook weleens bij stil wat je reisverzekering precies uitkeert op het moment dat je met schade te maken krijgt? Dit kan namelijk per verzekeraar verschillen en wordt niet altijd even transparant beschreven.

  Waardevermindering van je spullen

  Bij uitkering van de geleden schade, bijvoorbeeld van de vergeten smartphone in je zwembroek of de cameralens die je per ongeluk kapot stoot tegen een uitstekende rots, wordt door veel verzekeraars gekeken naar de waarde van je spullen. Deze waarde vermindert langzaam naarmate je spullen ouder worden en deze afschrijving van waarde kan gevolgen hebben voor de hoogte van de vergoeding die je ontvangt. Bij de ene verzekeraar verliest bepaalde bagage namelijk sneller waarde dan bij andere verzekeraars. Waar kan je deze informatie vinden op de website van verzekeraars?

  Afschrijvingslijsten

  Het is erg lastig de afschrijvingslijsten, oftewel hoe snel bepaalde verzekerde bagage in waarde vermindert, bij verschillende verzekeraars te achterhalen. Deze informatie wordt in veel gevallen niet transparant gepresenteerd. Ook op de websites van vergelijkers wordt deze informatie niet in de vergelijkingen betrokken. Hoelang gaat een product precies mee bij verschillende verzekeraars om een vergoeding te krijgen en hoe werkt zo’n waardevermindering?

  Voorbeeld

  Je hebt een camera mee op vakantie van 1,5 jaar oud. De nieuwwaarde is €350,-. Bij verzekeraar A is dergelijke bagage verzekerd tegen maximaal €500,- per jaar. De fotocamera blijkt, bij uitkering van de geclaimde schade, in 3 jaar af te schrijven. Je ontvangt in dit voorbeeld, nu de camera al 1,5 jaar oud is, maar de helft van de geclaimde schadevergoeding en krijgt €175,- uitgekeerd: de dagwaarde van deze camera. Na het verstrijken van een bepaalde levensduur blijft vaak nog maar een klein deel van de waarde over: de restwaarde.

  Verzekering van de nieuwwaarde

  De verschillen kunnen nog groter worden indien je verzekeraar een zogenaamde nieuwwaarderegeling hanteert. Dat betekent dat na het aanschaffen van bepaalde producten deze de nieuwwaarde gedurende lange tijd blijven behouden. Indien je bagage gestolen wordt, beschadigd of verloren raakt krijg in je dat geval de nieuwwaarde, dus het complete bedrag, vergoed.

  60/40 nieuwwaarderegeling

  Een groot deel van de reisverzekeraars hanteert een 60/40 nieuwwaarderegeling. Dat houdt in dat je in de periode dat nog geen 60% van de levensduur van je product is verstreken, je 100% van de nieuwwaarde krijgt uitgekeerd. De verschillen kunnen behoorlijk oplopen per verzekeraar, hoewel reisverzekeraars daar niet altijd even veel openheid in bieden.

  Bart van der Laak, werkzaam bij Wegwijs (financieel consumenten platform), heeft bij 60 verzekeraars informatie opgevraagd wat betreft het afschrijvingsbeleid. De respons was erg laag, slechts 8 verzekeraars hebben geantwoord. Om een goede vergelijking tussen verzekeraars te kunnen maken, is transparantie in afschrijvingen op de waarde van je spullen des te belangrijker. Informeer daarom steevast naar de afschrijvingslijst bij je reisverzekeraar.