Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Autovakantie

Ben je van plan om met de auto op vakantie te gaan? Zorg er dan voor dat je de autoreis goed voorbereid en alle verplichte hulpmiddelen bij je hebt. Met deze checklist kan je controleren of je niets vergeet.

1. Check alles in en rondom de auto

Wanneer je met de auto op vakantie gaat maak je waarschijnlijk veel kilometers. Een aantal belangrijke zaken om daarom te controleren rondom je auto:

 • Onderhoudsbeurt: geef de auto voor vertrek een kleine onderhoudsbeurt. Denk ook aan het bijvullen van de koelvloeistof en het controleren van het oliepeil.
 • Flitsmelders: zorg ervoor dat de flitsmeldingen op je navigatiesysteem in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland uitstaan. In Zwitserland is het zelfs verboden deze apparatuur in je bezit te hebben.
 • Reservesleutel: zorg altijd voor de aanwezigheid van een reservesleutel van de auto. Bewaar deze alleen niet bij de originele sleutel en laat deze ook nooit in de auto liggen.
 • Reservelamp: een kapot lampje is slechts een kleine reparatie, maar kan wel je hele reis stil leggen. Neem daarom wat reservelampjes en zekeringen mee om hem onderweg eenvoudig zelf te vervangen.
 • Reservewiel: neem wanneer mogelijk zelf een reservewiel, wielsleutel en krik mee. Ook wanneer je hulp inschakelt voor het verwisselen van de band zal de reparatie zo een stuk sneller verlopen.

2. Check de verzekeringen

Tijdens een autovakantie is zowel een goede autoverzekering als een goede reisverzekering belangrijk. Controleer voor je vertrek of de polissen genoeg dekking bieden.

 • Reisverzekering: de juiste reisverzekering verzekert je niet alleen voor alarmcentrales en diefstal van bagage, maar is dit ook een aanvulling op je autoverzekering. Zo kan een reisverzekering bijvoorbeeld vervangend vervoer bieden.
 • Autoverzekering: met een WA-verzekering ben je in het buitenland gedekt voor schade die je aanricht aan anderen. Voor o.a. wegslepen, vervangend vervoer en reparatiekosten is een duurdere verzekering nodig. Voor schade aan een aanhanger- of caravan heb je een aparte verzekering nodig.
 • Pechhulp: bij een lange autoreis kan het verstandig zijn om pechhulp aanvullend te laten verzekeren op de autoverzekering of als losse verzekering af te sluiten.

Vergelijk hier een reisverzekeringen met pechhulp

3. Check de papieren

Het is slim om je papierwerk goed op orde te hebben wanneer je met de auto naar het buitenland gaat. Ook wanneer het niet verplicht is, kan dit een hoop tijd schelen. Handig om mee te nemen:

 • Autopapieren: zorg er o.a. voor dat je het kentekenbewijs, het APK-keuringsbewijs en een Europees Schadeformulier bij je hebt.
 • Verzekeringspapieren: neem altijd de verzekeringspasjes en/of documenten van je auto- en reisverzekering mee. Na een ongeval is daarmee snel duidelijk dat de verzekeringen in orde zijn.
 • Internationaal rijbewijs: deze is alleen nodig wanneer je buiten de Europese Unie reist. Je kan dit rijbewijs kopen bij de ANWB.
 • Groene kaart: de groene kaart bevat de gegevens over jouw auto, de verzekering van jouw auto en een overzicht met pechhulpnummers. Wanneer je binnen Europa reist is het niet verplicht om je groene kaart bij je te hebben, maar wel erg handig.

4. Check de hulpmiddelen onderweg

In veel landen in Europa zijn hulpmiddelen die voor extra veiligheid onderweg kunnen zorgen verplicht. Het is verstandig de volgende zaken bij je te hebben:

 • Veiligheidsvest : een reflecterend veiligheidsvest zorgt dat je opvalt wanneer je langs de weg uit de auto moet door pech of een ongeluk. Verplicht in België, Frankrijk, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Slowakije, Portugal en Spanje.
 • Gevarendriehoek: zorg dat je een gevarendriehoek bij je hebt. Bijna overal in Europa is het verplicht om deze te gebruiken.
 • Brandblusser: in België, Griekenland, Turkije en Polen is het verplicht om ook een (handzame) brandblusser in je auto te hebben om kleine brandjes te kunnen blussen.
 • Verbanddoos: ook wanneer niet verplicht een toevoeging om mee te nemen. Vereist in België, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Turkije.