Sta je eindelijk op het punt om te vertrekken naar jouw droombestemming in Azië, Australië of een andere prachtige plek op deze wereld? Sta je te popelen om met een backpack op je rug de mooiste avonturen aan te gaan? Dan kun je door je enthousiasme wel eens wat vergeten in de aanloop naar deze trip. Om te voorkomen dat je onvoorbereid de wijde wereld in gaat, biedt het volgende stappenplan uitkomst. Door deze checklist te doorlopen zijn jij en jouw backpack verzekerd van een veilige voorbereiding.
1. Check de persoonlijke reisdocumenten
Ga om te beginnen na of jouw ID-kaart of paspoort nog geldig is. Houd hierbij ook rekening met het feit dat wanneer je buiten Europa gaat reizen, enkel een paspoort geldig is (dus geen ID-kaart of rijbewijs). Wanneer jouw reisdocument verlopen is, kan het opnieuw aanvragen doorgaans wel twee tot vier weken duren. Je kunt bij gemeenten vaak wel een spoedaanvraag doen, maar let wel, hier zijn wel extra kosten aan verbonden!
2. Check de verblijfvoorwaarden in het gebied van jouw bestemming
In sommige gebieden dien je een visum aan te vragen wanneer je een bepaalde periode in het land rond reist. Check van te voren of het land van jouw bestemming dit ook hanteert. In sommige gevallen dien je namelijk van te voren een aanvraag te doen. Hiernaast hanteren vele landen een ‘visum on arrival’ aanpak waarbij je bij de grensovergang een tijdelijk visum kunt kopen. Vergeet ook niet om te controleren hoe lang het visum geldig is! Zo voorkom je problemen wanneer je het land weer uit wilt. Het kan handig zijn een dag de grens over te gaan zodat je een nieuw tijdelijk visum krijg met een latere vervaldatum. Zo komt het in Zuid-Amerika vaak voor dat je een tijdelijk visum krijgt wat in de meeste gevallen 30 dagen geldig. Wanneer je wat langer in een land wilt blijven kun je dus het beste voor een dagje de grens oversteken om zo weer een nieuw visum te krijgen.
3. Check de verzekeringen
Wanneer je gaat backpacken, is het zaak dat je goed verzekerd bent. Hoewel je er liever niet aan denkt, kun je bijvoorbeeld in hostels, tijdens avontuurlijke activiteiten of gewoon op straat in aanraking komen met diefstal, verlies of schade. Daarnaast kan het voorkomen dat je onverhoopt medische hulp nodig hebt. Om veel tijd, geld en geregel in het buitenland te voorkomen, is een reisverzekering echt noodzakelijk.
Doorlopende reisverzekering
Omdat je waarschijnlijk voor een langere periode op pad gaat en geld wilt besparen, is het vaak voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Daarnaast kan het zijn dat het backpacken jou zo bevalt, dat je jouw reis graag wilt verlengen! Door het afsluiten van een doorlopende reisverzekering voorkom je dat je vanuit het buitenland alsnog een reisverzekering af moet sluiten. Het is daarom handig om dit van te voren te regelen.
Aanvullende reisverzekering
De doorlopende basisverzekering kun je aanvullen door allerlei andere zekerheden. Wat nu als het backpacken totaal niet jouw ding blijkt te zijn? Of dat je door omstandigheden weer terug moet naar Nederland? Dan kun je door het afsluiten van een annuleringsverzekering, de kosten van het vroegtijdig afbreken (zoals het omboeken van het retour ticket, vooruitbetalingen van hostels) van de reis minimaal houden.
Hiernaast kun je kiezen voor een aanvullende dekking voor medische kosten. De basisverzekering dekt alleen de zorgkosten die overeenkomen met de bedragen in Nederland. Door een aanvullende verzekering, worden de bijkomende kosten in het buitenland ook (gedeeltelijk) gedekt.
Globetrotterreisverzekering
Voor de echte wereldreizigers is naast de aanvullende optie een speciale globetrotterreisverzekering opgesteld. Deze is voor backpackers die voor langere tijd weggaan en eventueel ook aan het werk willen in het buitenland. Op deze pagina lees je meer over de globetrotter reisverzekering en kan je deze gelijk afsluiten.
Zorg ervoor dat je de alarmnummers van jouw verzekeringsmaatschappijen bij je draagt. In de meeste gevallen staan dit nummer vermeldt op jouw zorgpas.
4. Check de (eventuele) medicatie
Ga ruim voor vertrek hier na of je inentingen nodig hebt voor het gebied waar jij naartoe gaat. Deze dienen namelijk een aantal weken van te voren gehaald te worden. Check bij jouw zorgverzekering of de kosten hiervan gedekt worden.
Mocht je namelijk in het nieuwe jaar op reis gaan en weet je dat jouw huidige zorgverzekering de inentingen niet dekt, dan is het wellicht handig om over te stappen naar een andere verzekeraar die deze kosten voor inentingen wel dekt.
Daarnaast dien je naar bepaalde landen waar de gezondheidsrisico’s liggen, preventieve medicatie mee te nemen. Denk hierbij aan muskietnetten, -spray en malariapillen, maar ook aan diarreeremmers, pijnstillers of medicijnen die helpen bij uitdroging.
Neem in geval van ziekte, aandoeningen en medicatie altijd je medisch paspoort mee in jouw rugzak. Dit maakt eventuele behandelingen in het buitenland veel gemakkelijker. Hiernaast komt het voor dat de douane informatie wil hebben over de medicatie die je mee neemt.
Wanneer jouw medicatie onder de Opiumwet valt, is voor de landen die onder het Schengengebied vallen, zelfs een zogenoemde Schengenverklaring nodig. Wanneer het land van jouw bestemming buiten dit gebied valt, is zelfs een medische verklaring nodig. Lees hier alles over het meenemen van medicatie in jouw backpack.
5. Check de benodigde pasjes
Zorg ervoor dat jouw zorg- en pinpas ingepakt zit. Wanneer je dringend medische hulp nodig hebt, dien je in het buitenland altijd je zorgpas te laten zien. Daarnaast is de aanschaf van een creditcard zeer aan te raden. Zo zijn er verblijfplekken die alleen creditcards accepteren of kun je sommige vliegtickets enkel met een creditcard betalen. Noteer voor de zekerheid de telefoonnummers die je moet bellen wanneer jouw pasjes onverhoopt geblokkeerd moeten worden.
6. Check de bagage in je backpack
De komende tijd worden jij en jouw backpack onafscheidelijk. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze helemaal vol te stoppen, maar vergeet niet om ook aan je rug te denken. Een tip is om alleen het broodnodige mee te nemen, te kiezen voor speciale backpack formaten en (vaak heel goedkoop) dingen op de plek van bestemming aan te schaffen.
Pas hiernaast op voor het vervoeren van bepaalde souvenirs. Er zijn veel gevallen bekend waarin reizigers per ongeluk souvenirs illegaal importeren en hierdoor in de problemen komen. Neem daarom het zekere voor het onzekere en speel op safe.
Wanneer je al deze stappen doorlopen hebt en ook gedurende je reis scherp blijft wordt dit backpack avontuur vast en zeker een prachtige ervaring die je je leven lang niet zult vergeten!