Kortlopende reisverzekering

Kortlopende reisverzekering

Het is mogelijk om voor elke reis of vakantie een aparte reisverzekering af te sluiten, voor de duur van de reis. Dit wordt een kortlopende reisverzekering genoemd.

De naam zegt het al, een kortlopende reisverzekering is een reisverzekering voor een korte duur. De verzekering is geldig van datum van vertrek tot de datum van terugkomst. Je kunt een kortlopende reisverzekering bijvoorbeeld afsluiten voor een strand- of wintersportvakantie, maar ook voor een weekendje weg. Een kortlopende reisverzekering kan nog tot een paar minuten voor vertrek worden afgesloten.

Op deze pagina lees je wanneer je een kortlopende reisverzekering kunt afsluiten, welke dekking de verzekering biedt, van welke factoren de hoogte van de premie afhankelijk is en welke voorwaarden er aan een kortlopende reisverzekering zijn verbonden. Tot slot vind je een aantal tips voor een kortlopende reisverzekering.

Wanneer een kortlopende reisverzekering afsluiten?

Ga je maar één keer per jaar op vakantie voor twee à drie weken, dan is een kortlopende reisverzekering waarschijnlijk voordeliger dan een doorlopende reisverzekering. Ga je vaker per jaar weg of maak je een lange reis, dan wordt een doorlopende reisverzekering al snel gunstiger. Wat voordeliger is, hangt ook af van de gezinssamenstelling en de aanbieder van de reisverzekering. Eén voordeel dat een kortlopende reisverzekering altijd heeft ten opzichte van een doorlopende reisverzekering is dat je er geen langlopende verplichting mee aangaat. Doorlopende reisverzekeringen zijn doorgaans alleen per jaar opzegbaar. Kies je voor een kortlopende reisverzekering, dan kun je per vakantie op zoek gaan naar het meest gunstige aanbod. Maar let op, wie meer dan eens per jaar op vakantie gaat, is met een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger uit.

Vergelijk en bespaar

Vergelijk direct de reisverzekeringen en vind je ideale reisverzekering!

Dekking

Een kortlopend reisverzekering vergoedt zowel materiële schade als persoonlijke schade die je tijdens je reis kunt oplopen. Met een kortlopende reisverzekering ben je verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal van bagage, noodhulp in het buitenland en de kosten van noodzakelijk langer verblijf of gedwongen eerdere terugkeer.

Het is mogelijk om extra modules bij te verzekeren, zoals hulp aan voertuig, wintersport, annulering en medische kosten (in aanvulling op uw zorgverzekering). Een uitgebreide beschrijving van alle modules vind je onder het kopje ‘Dekking’ op de pagina Doorlopende reisverzekering. Bij sommige kortlopende reisverzekeringen zijn bepaalde modules al standaard meeverzekerd. Let hier goed op als je de verzekeringen vergelijkt en afsluit. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Er is niet direct verschil in dekking tussen een kort- en een langlopende reisverzekering. Wel zijn sommige modules ‐ zoals wintersport ‐ soms standaard verzekerd in een doorlopende reisverzekering, terwijl je er bij een kortlopende reisverzekering voor moet bijbetalen. Net als bij een doorlopende reisverzekering heb je bij een kortlopende reisverzekering vaak de keuze tussen verschillende dekkingsgebieden, meestal Europa- of Werelddekking. De ANWB bijvoorbeeld heeft ook nog een aparte Beneluxdekking. Je kiest de dekking op basis van je reisbestemming. Voor Werelddekking betaal je meer dan voor Europadekking.

Er zijn aanbieders, zoals Univé, die in plaats van losse modules de keuze bieden tussen een basis- en een uitgebreidere dekking. Bij Univé ‘ budgetpakket’ of ‘comfortpakket’ genoemd.

Premie

De premie van een kortlopende reisverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. Uiteraard de duur van je reis of vakantie: hoe langer je weggaat, hoe duurder de verzekering. Daarnaast speelt je bestemming een rol. Voor een verre bestemming ‐ buiten Europa ‐ betaal je een hogere premie dan voor een bestemming dichtbij. De premie is verder afhankelijk van het aantal te verzekeren personen; reis je alleen of met partner en kinderen? Voor het meeverzekeren van extra modules, zoals wintersport, medische kosten en annulering, betaal je extra premie. Let op: sommige modules zijn bij sommige aanbieders standaard meeverzekerd. Zelfs als de basispremie dan duurder is, kun je goedkoper uit zijn omdat je niet voor extra modules hoeft te betalen. Over de premie kan assurantiebelasting worden geheven. Daarnaast kan de premie worden verhoogd met poliskosten.

Voorwaarden

Kinderen (meestal tot vijf jaar) zijn gratis meeverzekerd in een kortlopende reisverzekering.

De maximale duur van een kortlopende reisverzekering verschilt per aanbieder, maar ligt meestal tussen de 60 en 90 dagen.

Je sluit een kortlopende reisverzekering altijd eenmalig af, voor de duur van één reis of vakantie en betaalt dus ook eenmalig premie.

Tips

Je kunt een kortlopende reisverzekering vaak direct bij het boeken van je reis afsluiten. Het voordeel is dat het is geregeld en je het niet meer kunt vergeten. Het nadeel is dat je jezelf niet de kans gunt om verschillende aanbieders te vergelijken op premie en dekking. Je hebt in principe tijd genoeg om te vergelijken: een reisverzekering hoef je niet direct bij een reis af te sluiten, het kan nog tot een paar minuten voor vertrek.

Probeer voordat je een kortlopende reisverzekering afsluit, te bedenken hoe vaak je in het komende jaar nog vaker zult reizen. Staan er nog een, twee of misschien wel meer reizen op het programma, dan ben je met een doorlopende reisverzekering waarschijnlijker goedkoper uit.

(Visited 33 times, 1 visits today)