Reisverzekeraars vatten fraudeurs in de kraag

In de eerste helft van 2017 zijn door jongeren van 25 tot 30 jaar oud twee keer zoveel valse claims ingediend bij reisverzekeraars. Buitenlandse aankoopbonnen worden vervalst en volle, onbestaande reiskoffers zijn zogenaamd ‘gestolen’. Ook blijken er meer van de bekende Ray-Ban zonnebrillen te worden geclaimd dan werkelijk gefabriceerd. In 2016 zijn desondanks door reisverzekeraars in totaal 10.000 fraudeurs in de kraag gevat, 20% meer dan in 2015. Dit blijkt uit cijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV), gepubliceerd door het Verbond van Verzekeraars.
Hoogste stijging fraude in de geschiedenis
Het Verbond van Verzekeraars stelt dat de stijging van fraudegevallen nog nooit deze omvang heeft gehad. Hoewel niet alleen de jongeren zich schuldig maken aan fraude, is dit wel de grootste groep. Om deze reden gaan reisverzekeraars claims op zeer strenge wijze controleren. In de maand juni zijn inmiddels 14% meer verdachte vorderingen onderzocht.
Leo de Boer, directeur bij het Verbond van Verzekeraars overweegt dat er bij reisverzekeringen er zich veel fraudevormen manifesteren. Met name jongeren proberen iets van de vakantie ‘terug te verdienen’ door middel van valse claims. Veelvoorkomende claims zijn gestolen smartphones, prijzige zonnebrillen en geld als onderdeel van je bagage. In 2016 is in totaal voor 83 miljoen euro aan fraudegeld opgespoord. Dat is 4 miljoen meer als in 2015, een stijging van 20%.
Boete en zwarte lijst
Onderzoek naar fraude kost reisverzekeraars tijd en geld. Integere klanten betalen als gevolg hiervan meer premie. Het gaat om enkele tientallen euro’s per jaar die huishoudens extra betalen om deze praktijken de kop in te drukken. Sinds dit najaar kunnen reisverzekeraars nu direct deze schade verhalen op de oplichters zelf: een boete van €532,- als vorm van directe aansprakelijkheidstelling. In 2016 zijn er 3080 nieuwe oplichters van de in totaal 16.000 op de zwarte lijst van reisverzekeraars beland. Andere mogelijke sancties zijn het stopzetten van de verzekering en natuurlijk het terugvorderen van de uitgekeerde claims.