Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Vakantie in eigen land: reisverzekering afsluiten?

Auteur: thijs | 07-01-2021

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus en alle maatregelen ter bestrijding van COVID-19 hebben de vakantieplannen van veel Nederlands op losse schroeven gezet. Misschien was je van plan naar het buitenland te gaan maar zie je het vanwege alle corona-maatregelen en reisrisico’s niet zitten. Veel Nederlanders kiezen deze zomer dan ook voor een vakantie in eigen land. Ook als je in Nederland op vakantie gaat is het belangrijk een passende reisverzekering af te sluiten.

Is een reisverzekering voor vakantie in Nederland nodig?

Hoewel een reisverzekering niet verplicht is, biedt deze verzekering dekking voor verschillende reisrisico’s waar je ook tijdens je reis in Nederland mee te maken kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan schade, diefstal of verlies van je waardevolle bagage of pechhulp indien je met de auto, caravan of camper op vakantie gaat. Ook een ongeval of ziekte waardoor je de reis moet afbreken, bijvoorbeeld omdat je zelf of een naaste door corona of een andere reden ziek wordt, wordt gedekt.

Via de zorgverzekering ben je wel verzekerd voor eventuele medische kosten tijdens je vakantie in Nederland. Dit verandert alleen als je gevaarlijke, risicovolle sporten gaat beoefenen. Denk hierbij aan kitesurfen, abseilen of parachutespringen. In dat geval is het nodig via je reisverzekering een aanvullende dekking voor bijzondere of gevaarlijke sporten af te sluiten.

Biedt mijn reisverzekering dekking voor corona?

Het is inmiddels niet meer mogelijk een annuleringsverzekering af te sluiten met het oog op corona-claims. Dit heeft ermee te maken dat corona geen ‘onvoorziene’ omstandigheid meer is indien je op vakantie gaat. Wel is het zo dat een annuleringsverzekering dekking biedt op het moment dat jij of een naaste ziek wordt voordat je vertrekt, ook als corona de ziekte heeft veroorzaakt. Verder blijft de dekking van de reisverzekering gewoon geldig voor alle andere reisrisico’s. Het blijft dus even belangrijk om hiervoor een passende reisverzekering af te sluiten!

Let bij het afsluiten van je reisverzekering op eventuele aanvullende dekkingen die je nodig hebt voor je vakantie. Denk bijvoorbeeld aan de aanvullende dekking voor pechhulp of voor gevaarlijke sporten.

Waar moet ik verder op letten bij mijn vakantie in Nederland?

Naast het afsluiten van een passende kortlopende of doorlopende reisverzekering, is het belangrijk te letten op:

  • Drukte op bepaalde plaatsen: probeer een rustige vakantiebestemming op te zoeken waarbij je voldoende buiten kan zijn op publieke plaatsen. Check ook voor je vakantie of alle voorzieningen toegankelijk zijn.
  • Boek je via een reisorganisatie? Om het reizen weer te faciliteren hebben reisorganisaties de termijn van annuleren opgerekt. Dat betekent dat je vaak tot vlak voor vertrek zonder extra kosten kan annuleren. Hoe dit precies geregeld is vind je in de voorwaarden van je reisorganisatie.
  • Ga je toch naar het buitenland? Bekijk dan goed het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken op nl en raadpleeg de daar geldende regels in verband met de coronamaatregelen.

Geef een reactie