Reisverzekeringen.nl

Ga goed voorbereid op reis!

5

Vertragingsschade verhalen op je reisverzekering

Auteur: Koen | 31-03-2017

Stel je voor: op je gemak reis je af naar het vliegveld voor een zeer belangrijke zakelijke afspraak. Bij aankomst blijkt de vlucht zodanig veel vertraging te hebben, dat er absoluut geen mogelijkheid meer bestaat dat je bij de afspraak aanwezig kan zijn. Indien je zo’n belangrijke afspraak mis dreigt te lopen door vertraging met het vliegtuig, kan je vanaf nu onder bepaalde voorwaarden een ticket bij een andere vliegtuigmaatschappij kopen om toch bij de afspraak aanwezig te kunnen zijn. En het beste van allemaal: de kosten van het nieuwe ticket dienen te worden gedragen door je reisverzekering.

Uitspraak geschillencommissie Kifid

De Geschillencommissie Financiële dienstverlening, onderdeel van het Kifid, heeft in een specifiek geval geoordeeld dat voor een reiziger die de behandeling van een belangrijke rechtszaak dreigde mis te lopen, de reisverzekeraar op moest draaien voor de kosten van een alternatief ticket om toch op tijd aanwezig te kunnen zijn.

Het vliegtuig van deze reiziger had namelijk ruim 5 uur vertraging. De reiziger heeft om deze reden op de valreep contact opgenomen met de alarmcentrale van zijn reisverzekering om tot een oplossing te komen. Dit contact kwam niet tot stand nu alle medewerkers bij de centrale niet op korte termijn beschikbaar waren en de reiziger snel een keuze diende te maken. Hij besloot de enige mogelijke businessclass ticket te boeken, hoewel hij eerder in het bezit was van een economy class ticket, bij een andere maatschappij ter waarde van €2000,-. De reisverzekering heeft bij terugkomst de claim van de reiziger afgewezen.

Onvoorziene buitengewone omstandigheid

Het Kifid oordeelde echter anders en gaf de reiziger gelijk: in de polisvoorwaarden van zijn reisverzekering kon namelijk worden terug gelezen dat de extra reiskosten als gevolg van onvoorziene buitengewone omstandigheden voor vergoeding in aanmerking dienen te komen.

De reiziger dient wel met bepaalde vertraging rekening te houden, maar 5 uur werd door de Geschillencommissie aangemerkt als onvoorzien en buitengewoon. Ook de aankoop van het prijzige businessclass ticket is gegrond gezien het feit dat op de valreep doorgaans alleen nog dergelijke dure tickets beschikbaar zijn. De reisverzekeraar moest dus uiteindelijk het volledige bedrag vergoeden.