Annuleringsverzekering

Kan je reis onverhoopt niet doorgaan of moet je deze vroegtijdig afbreken door een onvoorziene gebeurtenis, bijvoorbeeld ziekte, ontslag of een sterfgeval?In dat geval heb je al kosten gemaakt voor je reis. Met een annuleringsverzekering kan je deze kosten gelukkig (deels) vergoed krijgen.

Annuleringsverzekeringen vergelijken

Vergelijk de beste en goedkoopste annuleringsverzekeringen.

Reisverzekering Top 3

Direct de goedkoopste annuleringsverzekeringen

Zonder lastige vragen en super snel geregeld

Waarom een annuleringsverzekering?

Je sluit een annuleringsverzekering af om te voorkomen dat je het geld voor een geboekte reis kwijt bent als door onvoorziene omstandigheden deze reis niet kan doorgaan. Ook ben je verzekerd voor de kosten van reisdagen die je misloopt omdat je later moet vertrekken of eerder naar huis moet gaan.

Zoals met elke verzekering, word je met een annuleringsverzekering tegen een bepaald risico verzekerd. Je kunt de annuleringsverzekering dan ook alleen tegelijk met het boeken van de reis afsluiten of uiterlijk een week later.

Vergelijk annuleringsverzekeringen

Ga goed voorbereid op vakantie

Welke annuleringsverzekering past bij mij?

Heb ik een annuleringsverzekering nodig?

Of je voor een annuleringsverzekering kiest, is een persoonlijke afweging.

Er kunnen omstandigheden zijn waardoor de kans dat je moet annuleren groter is dan normaal en je er dus in ieder geval verstandig aan doet om een annuleringsverzekering af te sluiten. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Als een familielid ziek is en er een kans is dat hij of zij komt te overlijden.
 • Of je bent zwanger, wat het risico op complicaties met zich meebrengt en dus op het moeten annuleren van een reis.
 • Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, kan een annuleringsverzekering ook verstandig zijn.

Wie zijn er verzekerd op de polis?

Je kan individueel een doorlopende reisverzekering afsluiten, met meerdere mensen op de polis of direct voor een gezinspolis kiezen.

Een gezamenlijke polis met je partner is doorgaans voordeliger, bovendien zijn kinderen tot de leeftijd van 5 jaar vaak kosteloos meeverzekerd. Kinderen tot 18 jaar kunnen meeverzekerd worden. In de polisvoorwaarden vind je of de dekking alleen van toepassing is als jullie gezamenlijk reizen.

Indien een kind zonder ouders gaat reizen, kan het namelijk zo zijn dat de reisverzekering geen dekking biedt. Op deze pagina vind je meer informatie over reizen met het gezin

Dekking annuleringsverzekering

Basisdekking vs aanvullende dekking

De dekking van een annuleringsverzekering kan verschillen per reisverzekeraar. In de polisvoorwaarden staan precies beschreven onder welke omstandigheden en in welke situaties je annuleringsverzekering de kosten vergoedt. Onder de standaarddekking vallen doorgaans de volgende redenen van annulering:

 • Ernstige ziekte, letsel door een ongeval of overlijden van de verzekerde zelf of een familielid uit de eerste of tweede graad
 • Onvrijwillige werkloosheid van de verzekerde
 • Aanbod van een nieuwe baan na werkloosheid
 • Schade aan, diefstal of verlies van het voertuig waarmee je zou gaan reizen (in de laatste 30 dagen voor vertrek)
 • Zwangerschapscomplicaties
 • Schade aan je woning of bedrijf
 • Je relatie wordt officieel verbroken (bijvoorbeeld echtscheiding of ontbinden geregistreerd partnerschap)
 • Verlies of diefstal van vereiste reisdocumenten. Ook het niet verkrijgen van een noodzakelijk visum buiten je schuld om is een geldige reden voor annulering
 • Onverwachte oplevering van je koopwoning of onverwacht aanbod van een huurwoning
 • Opname in het ziekenhuis tijdens je reis
 • Vertraging van het OV waardoor je te laat op de reisbestemming arriveert (indien de vertraging 8 uur of langer duurt)
 • Je kan een onvoorziene medische operatie ondergaan

Uitsluitingen dekking annuleringsverzekering

Niet iedere annuleringsreden komt voor vergoeding in aanmerking. Bij veel annuleringsverzekeringen zijn de volgende situaties standaard uitgesloten van dekking:
 • De reisorganisatie is failliet: voor vergoeding van de gemaakte kosten van een pakketreis kan je terecht bij de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Heb je een vliegticket geboekt met je creditcard? En is de vliegmaatschappij failliet gegaan? In dit geval kan je mogelijk terecht bij je creditcardmaatschappij.
 • Voorziene annuleringsredenen: bijvoorbeeld een ontslag dat eraan zat te komen of een dierbare die na een lang ziektebed, dus niet-plotseling, overlijdt.
 • Ruzie met je reispartner
 • Dreiging van terreur op je reisbestemming. Ook calamiteiten als (politieke) onlusten of natuurrampen zijn geen geldige redenen tot annulering. In deze gevallen kan je soms een beroep doen op het Calamiteitenfonds.

Meer uitgebreide informatie over alle dekkingen vind je op onze pagina aanvullend verzekeren.

Annuleren van tickets voor je reis

Voor het wijzigen of annuleren van vliegtickets en treinreizen kunnen andere regels gelden dan bij pakketreizen.

Het wijzigen of annuleren van een vliegticket

Voor de annulering van een vliegticket ben je afhankelijk van de voorwaarden van de maatschappij waar je het ticket gekocht hebt. Deze zogeheten tariefvoorwaarden beschrijven de kosten en mogelijkheden van wijziging van het ticket. Wanneer je het ticket moet wijzigen of annuleren door omstandigheden, kan het zijn dat je annuleringsverzekering dit vergoedt.

Vliegticket annuleren

Het wijzigen of annuleren van een treinreis

Ook bij een treinticket ben je voor het wijzigen of annuleren van je treinreis afhankelijk van de ovorwaarden van de spoorwegmaatschappij waar je het ticket hebt gekocht. Net als bij een vliegticket beschrijven de tariefvoorwaarden van de spoorwegmaatschappij de mogelijkheden van wijziging en de kosten hiervan.

Annuleren van een treinreis

Doorlopende reisverzekering opzeggen

Reisverzekeraars sluiten een contract voor één jaar. De doorlopende reisverzekering kan je na het contractjaar dagelijks opzeggen. Bij bepaalde verzekeraars geldt echter een maand opzegtermijn. Het opzeggen kan eenvoudig online, via de telefoon, mail of schriftelijk. Lees hier meer informatie over het opzeggen van je doorlopende reisverzekering.

Vergelijk annuleringsverzekeringen


Doorlopende reisverzekering FAQ

Is een doorlopende reisverzekering nodig?

Een doorlopende reisverzekering is niet verplicht, maar wanneer je onvoorziene kosten door bijvoorbeeld een ongeval of diefstal gedekt wil hebben, is een reisverzekering noodzakelijk. Wanneer je regelmatig op vakantie gaat of weekendjes weg, is een doorlopende reisverzekering voordeliger, dan wanneer je elke keer een kortlopende reisverzekering afsluit.

Heeft een doorlopende reisverzekering een eigen risico?

Dit verschilt per verzekeraar, maar de meeste doorlopende reisverzekeringen hebben een eigen risico. Dit betekent dat je bijvoorbeeld bij schade aan je bagage een klein deel van de schade zelf moet betalen. Wanneer je dit niet wilt, kun je dit vaak eenvoudig afkopen door meer premie te betalen. Vraag bij je reisverzekeraar naar de mogelijkheden.

Hoe kan ik doorlopende reisverzekeringen het beste vergelijken?

Wanneer je doorlopende reisverzekeringen goed wilt vergelijken, dien je niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de dekking en of er eenmalige afsluitkosten zijn. Op onze vergelijkpagina hebben we alle facetten overzichtelijk naast elkaar gezet, zodat je eenvoudig kunt vergelijken.

Wat kost een doorlopende reisverzekering?

Een doorlopende reisverzekering heb je al vanaf slechts een paar euro per maand. Kies je alleen voor bagagedekking en hulp bij calamiteiten, dan kun je met een basis reisverzekering uit de voeten. Wil je een uitgebreidere dekking, dan neemt de premie van je verzekering toe.

Welke doorlopende reisverzekering is het beste?

Welke verzekering het beste is, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. De beste doorlopende reisverzekering sluit hier namelijk naadloos op aan. Op onze vergelijkpagina hebben we alle opties en dekkingen overzichtelijk naast elkaar gezet, zodat je eenvoudig kunt vergelijken en kunt zien wat de beste reisverzekering is voor jouw situatie.

Hoelang van te voren moet ik mijn reisverzekering afsluiten?

Veel mensen denken pas vlak voordat ze op reis gaan aan een reisverzekering. Dit is niet zo erg, want bij de meeste verzekeraars kan je tot vijf minuten voor vertrek nog een reisverzekering afsluiten. Met een annuleringsverzekering is dit anders, dit kan vrijwel nooit meer last minute. Ben je al aangekomen op je reisbestemming, dan is het in de meeste gevallen niet mogelijk om nog een reisverzekering af te sluiten. Allianz wil nog wel eens een uitzondering maken, dus je kan er een telefoontje aan wagen om te kijken of je toch nog een verzekering kan regelen. Wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt, hoef je je natuurlijk nooit meer druk te maken voor je op vakantie gaat of je wel verzekerd bent en dat is wel zo fijn.

Wat kost een doorlopende reisverzekering?

Doorlopende reisverzekeringen kan je al afsluiten vanaf €1,43 per maand. Hoe hoog de premie precies uitvalt, is afhankelijk van het aantal verzekerden op de polis, welke (aanvullende) dekkingen je kiest en of je buiten Europa gaat reizen. Vergelijk hier direct verschillende doorlopende reisverzekeringen

Wanneer keert een reisverzekeraar uit?

Veel mensen willen weten wanneer ze aanspraak kunnen maken op hun verzekering. Zoals al eerder aangegeven dekken veel reisverzekeringen gestolen of beschadigde bagage. Hierbij wisselt het of je de dagwaarde vergoed krijgt of de aanschaf- of nieuwwaarde. In de meeste gevallen krijg je het oorspronkelijke aankoopbedrag terug als het product minder dan een jaar oud is. Is het product ouder? Dan geldt er meestal een afschrijvingspercentage en krijg je dus minder vergoed door je verzekeringsmaatschappij.

Hierbij spelen de conditie en de leeftijd van het product een rol. Vind je het belangrijk dat je spullen goed verzekerd zijn wanneer je op reis gaat, dan is het dus goed om erop te letten hoeveel en wat je vergoed krijgt voordat je de verzekering afsluit. Bewaar van belangrijke en dure zaken die je meeneemt op vakantie ook altijd de bon, want je verzekeraar kan hiernaar vragen. Naast een vergoeding voor materiële zaken kan een reisverzekering ook nuttig zijn wanneer je in het buitenland ziek wordt.

In veel landen zijn er privéklinieken, de behandeling wordt hier in veel gevallen niet door je Nederlandse zorgverzekering vergoed. In dit geval kan je reisverzekering zeer goed van pas komen, aangezien de kosten hiervan flink op kunnen lopen. Mocht je onverhoopt opgenomen moeten worden in een privékliniek dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar, zodat je zeker weet dat de kosten hiervan vergoed worden.

Doorlopende reisverzekering afsluiten

Een doorlopende reisverzekering kan je bij wijze van spreken nog enkele minuten voor vertrek naar je vakantiebestemming regelen.

Gebruik de uitgebreide reisverzekering vergelijker om de beste en goedkoopste reisverzekering voor jou te kiezen.

Reisverzekering vergelijken